Трговинска размена између Србије и Кине скочила 25,8%

БЕОГРАД: Трговинска размена између Кине и Србије, према статистичким подацима кинеске стране, износила је 2018. године укупно 950 милиона долара, што је за 25,8 одсто више него годину раније, каже Танг Сјаодонг, аташе за економске и трговинске послове у Амбасади Кине у Београду.
KIna, Srbija Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

"Главни производи које је Кина увозила из Србије су дрво и обојени метали, а у кинеском извозу су највише били заступљени електрични апарати, електронски комуникациони уређаји и механичка опрема", рекао је Танг у интервјуу за магазин "Дипломацy&Цоммерце".

Тренутно, како истиче, надлежна владина министарства двеју земаља активно раде на јачању сарадње у области пољопривредно-прехрамбене инспекције и карантина, и на промоцији уласка српских висококвалитетних пољопривредних и млечних производа на кинеско тржиште. 

Каже да Кина поздравља и позива српске компаније да користе кинеску Међународну Импорт-Експо и друге платформе ради јачања размене са кинеским компанијама и даљег подизања нивоа трговинске сарадње између две земље.

"Србија је прва земља централне и источне Европе која је успоставила свеобухватно стратешко партнерство са Кином и један је од најважнијих учесника у иницијативи ''Појас и пут''", наглашава Танг и објашњава да је ова иницијатива одговор на "зов ере генерализације". 

Откако је пре више од пет година ова иницијатива предложена, додаје он, остварена су значајна достигнућа у свим аспектима, која су донела знатне користи људима у земљама на рути "Појас и Пут". 

"Србија је једна од првих земаља која се придружила иницијативи ''Појас и Пут'' и предложила је повезивање сопствене ''Стратегије реиндустријализације“ са овом иницијативом, што је донело нови замајац економском и друштвеном развоју", наводи Танг.

Данас је, како примећује, Влада Србије посвећена економским реформама, тежи побољшању пословног окружења, привлачењу страних инвестиција, обезбеђењу олакшица и стварању повољног амбијента за корпоративна улагања. 

"Србија има велике предности за привлачењу страних инвестиција. Србија се налази у залеђу централне и источне Европе, са повољним приступом саобраћајницама и великом броју суседних тржишта, а земљиште и трошкови рада су релативно ниски", додаје кинески дипломата.

Многе кинеске компаније, као што су Хестил Група, Зиђин и Линлонг, представљају добре примере за инвестициону сарадњу са Србијом, каже Танг и изражава уверење да ће се још више компанија из његове земље одлучити да улаже у Србију.

Указује да користи имају и кинеске фирме, које уласком на тржиште Србије и настојећи да се прилагоде европским стандардима, отварају себи нове путеве за сопствени развој.

Према речима Танга, Кина и Србија су постигле велике успехе и на повезивању два народа у областима као што су култура, образовање и туризам, чему је допринео Споразум о укидању виза између две земље из јануара 2017. 

"Тиме је, не само олакшана пословна и културна размена, већ је унапређена и сарадња у области туризма. У 2018. години, било је више од 100 хиљада путовања кинеских туриста у Србију. Кинезе можете да видите на местима као што су центар града или Калемегданска тераса. Учење кинеског језика је доступно у скоро 100 основних и средњих школа у Србији, и све више српских ђака почиње да учи кинески језик", истиче Танг.

На питање да ли би обавезе које Србија има у оквиру процеса приступања ЕУ могле да буду препрека у даљој билатералној економској сарадњи, Танг одговара да ће Србија, када се придружи Унији, морати у потпуности да примењује строже европске стандарде и да би прилагођавање тим стандардима могло за кинеске компаније краткорочно да буде изазов.

"Међутим, дугорочно гледано, учење и прилагођавање стандардима ЕУ, може помоћи кинеским компанијама да константно унапређују своје развојне капацитете и адаптибилност, што ће бити одлична прилика. Охрабрујемо кинеске компаније да прихватају изазове, да искористе развојне могућности, да се развијају заједно са српским компанијама, и на тај начин побољшају квалитет сарадње двеју страна и додатно унапреде развој билатералних односа чији је квалитет на виоком нивоу".

На питање да ли очекује да ће се проблеми са којима се суочава Хуавеј у неким деловима света одразити на сарадњу са српском државном телекомуникационом компанијом, Танг истиче да се за сада реализација неколико заједничких пројеката Хуавеја и српске стране одвија несметано.

"Хуавеј сматра Србију важним партнером у региону Балкана и сместо је свој Балкански истраживачки центар у Србији. Захваљујући подршци надлежних министарстава Владе Србије и свим секторима у друштву, неколико пројеката сарадње, које заједно спроводе Хуавеј и српска страна, напредују тренутно без сметњи. Верујем да сарадња Хуавеја са Србијом може бити још успешнија", рекао је он.

Танг је на крају поручио да Кина жели да ради са свим земљама, укључујући и Србију, на унапређењу економске глобализације, одбрани слободне трговине, супротстављању протекционизму, на промоцији изградње једне заједнице у којој човечанство има заједничку будућност и на унапређењу заједничког просперитета свих држава света.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести