Трговински споразума са Британијом можда већ од 20. маја

БЕОГРАД: Привремена примена Споразума о партнерству, трговини и сарадњи потписаног између Србије и Уједињеног краљевства, може се очекивати од 20. маја, али за потврду ове информације неопходно је сачекати следећу недељу, речено је данас на онлајн конференцији коју је организовала Привредна комора Србије.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Помоћник министра трговине Оливера Јоцић, рекла је да су последње најаве да би са привременом применом могло да се почне од 20. маја, што зависи од парламентарних процедура британске стране, као и да се потврда око тога датума може очекивати наредне недеље.

Она је нагласила да је за сада званичан рок за привремену примену раније саопштени период између краја маја и почетка јуна.

Истакла је да у контакту компанијама предлажу да са уговорањем послова са британским партнерима сачекају почетак привремене примене јер ће имати повољније услове.

Додала је да се са закљученим споразумом трговинска сарадња враћа на ниво либерализације достигнут док је Велика Британија била чланица ЕУ.

Одговарајући на питања пословне заједнице, Јоцић је рекла да текст споразума у овој фази није јавно доступан а обе стране могу да се договоре да га учине доступним.

Татјана Станић из Министарства финансија оценила је да у уговореном режиму трговине са Уједињеним краљевством нема превише изненађења јер се он ослања на иста правила као када је та земља била чланица ЕУ.

Нагласила је да су другачије одредбе када је у питању кумулација порекла производа јер је због докумената који је Велика Британија закључила са ЕУ и Турском сада за Србију искључена могућности дијагоналне кумулације.

Режим порекла остаје исти када су у питању земље ЦЕФТА и ЕФТА споразума где ће бити могућа дијагонална кумулација.

Она је истакла да Србија примену потписаног споразума није започела, па не зна које ће потешкоће бити на терену, али да има сазнања из других земаља региона да постоје одређени проблеми.

Тамара Ђуричанин из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства истакла је да споразум омогућава да квоте за извоз производа из надлежности тог министарства буду на нивоу учешћа Велике Британије у време док је била у ЕУ.

Председник ПКС Марко Чадеж истакао је да иза потписаног споразума стоји вишемесечни напоран.

Додао је да су компаније трпеле због недостатка споразума јер је амбијент сарадње мање повољан од почетка године.

Он је нагласио да је сада најважније што је пре могуће доћи до имплементације договор јер се сваки дан броји и сваког минута привредници губе неки новац.

Амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд нагласила је да је процес преговарања и закључивања споразума успешно окончан и уз подршку премијер Бориса Џонсона и председника Александра Вучића.

Оценила је да је то прилика да две земље које имају 184 године дугу историју трговинске сарадње направе још јаче и боље везе, фокусиране на будућност.

 

Како је истакла, најважније је какве ће резултате пословни људи створити на основу овог споразума.

Председник Британско-српске привредне коморе Дејвид Ландсман, споразум је оценио као историјски и важан документ који нуди позитивну будућност односа две земље, кроз развој бизниса и компанија.

Он је оценио да Србија и Велика Британија имају широко поље потенцијалне сарадње, и додао да ће споразум допринети њеном развоју.

Државни секретар у Министарству трговине Стеван Никчевић за потписивање споразума нагласио је значај договора две владе да се очува ниво достигнут Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ како би се трговина наставила по истим правилима.

Он је навео да је укупно 26 институција, министарстава и независних владиних агенција учествовало у припреми споразума.

Помоћник министра спољних послова Владимир Марић истакао је значај укупног јачања добрих веза Велике Британије и Србије.

Он је подсетио да је први трговински споразум две државе потписан још у 19. веку, а да су недавним потписивањем новог додатно обогаћени билатерални односи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести