У Црној Гори раде сезонци са Тајланда, Кубе, из Мексика

ПОДГОРИЦА: Црногорско Министарство унутрашњих послова (МУП) издало је од 1. јануара до 10. августа 2021. године 1.438 дозвола за сезонско запошљавање.
more crna gora
Фото: Youtube Printscreen

Највише дозвола добили су држављани из земаља региона, а занимљиво је да има сезонаца који су на рад у Црну Гору дошли са Тајланда, Кубе, Маурицијуса, из Мексика и Непала, пише Побједа позивајући се на информације добијене из владе.

Највише страних сезонских радника, како се наводи, традиционално долази из Србије. Њих је до 10. августа укупно било 844, из Босне и Херцеговине је дошло 178 сезонаца, са Косова* 166., из Северне Македоније 86, из Албаније 40 и само четири из Хрватске.

Држављанима Украјине издато је 39 дозвола за сезонско запошљавање, Турске 25, Русије 16, Италије шест, Белорусије пет, а Грузије четири. На раду у Црној Гори су три сезонца из Кубе и по два из Словачке и Мађарске. По један сезонац дошао је из Египта, Француске, Израела, Казахстана, Кине, Летоније, Маурицијуса, Мексика, Молдавије, Непала, Пољске, Тајланда, Чешке и Шпаније, додаје лист.

Када је реч о домаћој радној снази, на сезонским пословима ове године је, према подацима Завода за запошљавање, упослено 6.425 црногорских грађана.

Највећа тражња за сезонцима и даље је у хотелијерству и угоститељству. Према подацима Завода, до 30. јула ове године на пословима у делатности услуге смештаја и исхране ангажована су била 722 сезонска радника из иностранства, односно 60 одсто.

У осталим услужним делатностима запослено је било 370 сезонаца или трећина странаца.

“У делатности саобраћај и складиштење запослена су 43 сезонска радника из иностранства, у пољопривреди, шумарству и рибарству 30, док је за делатност уметност, забава и рекреација издато 18 дозвола за сезонско запошљавање”, речено је Побједи у Заводу.

Упоредни подаци показују да је ове године број сезонских радника из иностранства у Црној Гори знатно порастао у односу на 2020, када су, због пандемије коронавируса, огромну већину сезонаца чинили црногорски грађани. Бројке, ипак, још нису на нивоу оних из 2019. године у којој је 3.124 странаца било на сезонском раду у Црној Гори.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести