У Црну Гору се враћа 1,1 тона злата

ПОДГОРИЦА: Црна Гора ће отплатити 30 милиона долара кредита Кредит Свис банци и тиме ослободити резерве злата које је дала у залог и вратити их у земљу, саопштио је министар финансија Милојко Спајић.
zlatne poluge zlato
Фото: pixabay.com

“Црногорска државна имовина тиме добија 75 милиона долара додатне бруто вредности”, истакао је Спајић на конференцији за медије, додајући да је реч о приближно 1,1 тона злата, преноси портал ЦдМ.

Црногорске резерве злата од 1.090 килограма, које су наслеђене од некадашње СФРЈ, заложене су за кредит закључен са Креди Свис банком у Лондону у априлу 2017.

Овај кредитни аранжман је подељен у две транше. Једна је у износу од око 48 милиона евра, док друга транша износи 30 милиона евра и за њу су, као колатерал, заложене резерве злата. Требало је да остану у Креди Свису до 2027. док се зајам не отплати, јер је узет на десет година.

“Ово злато враћамо у Црну Гору први пут после Краља Николе и добијамо могућност да правимо озбиљне фискалне резерве. Дакле 45 милиона евра додатне нето вредности добијамо. Његова цена би могла да премаши 100 милиона долара”, казао је Спајић.

Министар је навео да ће 30 милиона евра рате кредита бити исплаћена из трезора.

“У трезору тренутно има преко 300 милиона евра. Имамо за све кредите који долазе на наплату ове године”, додао је он.

Тврди да је Црна Гора безбедна за ову годину, какве год да су геополитичке околности.

“Било која влада да дође, било који министар да је”, уверава Спајић.

Навео је и да постоји могућност да се година заврши без ребаланса буџета, додајући да ће номинални дуг пасти испод четири милијарде евра.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести