У поступку приватизације 86 привредних субјеката

БЕОГРАД: Државни секретар Министарства привреде Драган Гргуревић изјавио је данас да је тренутно у поступку приватизације 86 привредних субјеката, међу којима су, ФАП Прибој, Петрохемија, Јумко, Трајал, Политика АД.
aukcija privatizacija
Фото: Dnevnik (arhiva)

Гргуревић напомиње да су у поступку приватизације и Икарбус, Индустрија каблова, као и Ресавица, за коју се тренутно ради план финансијске консолидације и реорганизације.

Пре четири, пет година, у поступку приватизације било је, каже Гргуревић, око 550 предузећа.

“То показује да су Министарство привреде и Сектор за приватизацију и стечај урадили велики посао, а у свему томе су, наравно, учествовали и други представници државе, као и Влада Србије”, рекао је Гргуревић за Тањуг после седнице Одбора за привреду Скупштине Србије чији су чланови данас усвојили извештај о раду тог Министарства.

Доставили смо кварталне извештаје, од априла до децембра 2018.године, наводи Гргуревић и истиче да је у том периоду извршена продаја Галенике, РТБ Бор-а и ПКБ-а.Поред тога, редовно смо у том периоду спроводили програм подршке малим и средњим предузећима, а локалним самоуправама којима је “стари проблем” недостатак пројеката помагали да се пројекти ураде и касније реализују.

Надлежни одбор за привреду усвојио је данас извештај и о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за други, трећи и четврти квартал 2018. године, а државни сектерат Стеван Никчевић указује на важност одржаног Сајма у Шангају у новембру прошле године на којима су учествовали српски привредници.

“На шангајском сајму био је присутан значајан број српских компанија. Очекујем да почну да долазе добре вести са кинеског тржишта и да се прошири асортиман производа који ће се пласирати”, рекао је Никчевић за Танјуг.Кинези су, каже, заинтресовани за одређене пољопривредне прерађивине и артикле, али и за вино.Истиче да су такве вести добре, будући да Србија има проблем око преласка робе на територију КиМ због уведених такси.

“Ми даље морамо радити на унапређењу и дисперзији извоза наших производа, како аграрних тако и индустријских роба и зато је то врло значајан моменат за нас”, рекао је Никчевић.Указао је да је проблем са таксама од 30 одсто на воће и поврће из цетралне Србије на КиМ био решен, али је међутим, стигла такса од 100 одсто, тако да се проблем пребацио на политички терен.

Никчевић је рекао да је Национално координационо тело за олакшање трговине успело да преборди бројне баријере које су постојале у трговини са суседним земљама из ЦЕФТА круга, и то кроз признавање сертификата, лиценцираних лабораторија између Србије и БиХ, односно Србије и Северне Македоније.

“Познато је да је у тим земљама Србија традиционално већински извозник тако да смо зеинтресовани за олакшавање трговине и повећање извоза”, рекао је Никчевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести