У Словенији око 11.000 радника из Србије

НОВИ САД: Кључни проблем словеначке привреде је што јој недостаје радне снаге да би одржала високе стопе економског раста као последњих година, истакао је министар привреде Здравко Почивалшек у разговору с челницима неколико компанија у страном власништву.
gradjevinci
Фото: Tanjug (T. Valič, ilustracija)

По подацима државне статистичке канцеларије, крајем прошле године у Словенији је било 885.700 радно активних особа, међу којима и 87.700 странаца, што значи да је готово сваки десети запослени – странац. Највише их из Босне и Херцеговине (42.000), а затим из Србије (око 11.000). Следе радници из Хрватске, али је разлика у томе што Хрватима за запошљавање у Словенији више не требају радне дозволе с обзиром на чланство Хрватске у Европској унији. Око 7.100 запослених у Словенији је с Косова, а око 6.000 из Македоније.

Запошљавање из трећих држава од 2015. године олакшава правило по којем они дозволу за рад и боравак могу добити у општинама, дипломатским представништвима у иностранству или преко агенција за запошљавање па је пораст броја запослених странаца последњих година врло велики.

Почивалшек је рекао да се интерес страних инвеститора за отварање нових радних места у Словенији знатно повећао јер се грађевинске и друге дозволе добијају много једноставније него пре, али да је и даље за Словенију велики проблем недостатак радне снаге.

Зато је главна брига садашње владе како да осигура довољан број радника на тржишту рада, али и да се остане конкурентна када се ради о платама запослених, истакао је министар у разговору с представницима страних инвеститора у Деканима, код Копра, преноси Index.hr.

Питање додатне радне снаге, по Почивалшековој оцени, могло би се решити стимулативним мерама на подручју плата, укључивањем више младих на тржиште рада, додатним радом пензионера и привлачењем незапослених с Бироа, али и увозом радне снаге из других земаља, па и трећих држава изван ЕУ, чега се не треба бојати.

Највише странаца запослено је у грађевинарству, али често се ради о онима које словеначке компаније одмах прослеђују на рад у друге чланице ЕУ, што у неким случајевима изазива и незадовољство у суседним државама. Тако у Аустрији грађевински синдикати тврде да је словеначка уобичајена пракса да се за послате раднике-странце уплаћују порези и доприноси на минималну плату, чиме њихове компаније стичу конкурентску предност у односу на аустријске у неким секторима, наводи Index.hr.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести