Срби на раду у иностранству у просеку бораве 11 година

БЕОГРАД: Из Србије грађани највише одлазе да живе и раде у Аустрију а најдуже се на раду у иностранству задржавају у Француској, Швајцарској и Немачкој, констатовано је у заједничком саопштењу Републичког завода за статистику (РЗС) и Дунавског транснационалног програма (ДТП). 
gastarbajteri/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Србија је традиционално емиграционог подручје из којег континуирано од почетка 90-тих година одлазе млади а најчешћа земља дестинације је Аустрија која је претекла, раније доминантну Немачку, констатује се у саопштењу. 

Просечно грађани Србије у иностранству остану да бораве и раде 11 година а на челу листе по дужини боравка је Француска где се просечно остаје 14 година, Швајцарска и Немачка по 12,8 година, док се у Аустрији просечно остаје 12,4 године, наводи се у саопштењу. 

Када су прекоокеанске дестинације у питању најдуже се просечно остаје у Аустралији - 12,1 годину, Канади - 10,4 године и САД - 8,6 година. 

Од почетка ове године ради „Координационо тело за праћење токова економских миграција у Републици Србији" које основала Влада Републике Србије и где су представници више министарстава, послодаваца, синдиката и Српске академије наука и уметности. 

На раду односно боравку у иностранству према подацима пописа из 2011 године било је 313.411 лица а следећи попис становништва је 2021. године. 

У пројекат Унапређење институционалних капацитета и поспешивање сарадње ради суочавања и поступања у складу са утицајима транснационалних миграција младих који је финансиран из ЕУ учествује 19 партнерских институција, заводи за статистику, научни институти, универзитети и локалне самоуправе из Аустрије, Немачке, Мађарске, Србије, Словеније, Словачке, Бугарске и Румуније.

EUR/RSD 117.5723
Најновије вести