У Сомбору и Сремској Митровици недостају кандидати за управнике зграда

Обука првих 110 полазника за стицање лиценце за професионалне управнике зграда почела је крајем маја у Привредној комори Србије, полагање испита било је последње недеље прошлог месеца, а већ ових дана први требало би да буду уписани у регистар професионалних управника који води ПКС.
Novogradnja u Novom Sadu Foto: Dnevnik .rs /R. Hadžić
Фото: Новоградња у Новом Саду Фото: Дневник .рс /Р. Хаџић

Теме обуке су правни оквир у вези с коришћењем, управљањем и одржавањем зграда, административни и финансијски апсекти управљања зградом, карактеристике зграда, одржавање зграде и безбедносне процедуре као и комуникација. Физичко лице које намерава да стекне квалификацију професионалног управника треба да поседује диплому најмање средње четворогодишње школе, положен испит за професионалног управника и лиценцу, као и да буде усписано у регистар који води ПКС.

Секретар Удружења ПКС-а за приватно обезбеђење и остале услужне делатности Александар Недић објашњава да се пословима професионалног управљања могу бавити привредна друштва или предузетници ангажовањем лица које испуњавају услове за професионалног управника. То удружење донело је одлуку о оснивању Секција услуга за одржавање објеката у Новом Саду, а потом, у зависности од заинтересованости, и у Панчеву, Зрењанину и Нишу.

110 полазника прошло обуку за стицање лиценце за професионалне управнике зграда

Обуку за стицање лиценце професионалних управника организују све региналне привредне коморе. По речима Јоване Вујковић из Регионалне привредне коморе Сомбор, обука, која је најављена за овај месец, неће се одржати јер није било довољно пријава.

„Крајем јуна објавили смо позив за обуку за професионалне управнике зграда, али она током јула неће бити организована јер није поднето потребних 20 пријава“,  рекла је за „Дневник” Јована Вујковић. „Због тога смо ових дана поново расписали позив свим заинтересованим да се пријаве за обуку за професионалне управнике зграда и верујемо да ће она наредног месеца бити и одржана. Интересовање је протеклих недеља било велико, али пријава је мало. Претпостављам да проблем представља и цена обуке – 25.000 динара, плус ПДВ, односно око 30.000, али проблем може бити и нешто друго.“

Ни у Регионалној привредној комори Срема није још почела обука за стицање лиценце професионалних управника иако је позив расписан још у другој половини маја. Предраг Мујкић из тог РПК-а објашњава за „Дневник” да је обука требало да се одржи у јуну и јулу, али да заправо још није почела.

30.000 динара почетно улагање да би се полагало за лиценцу за професионалне управнике зграда

„Јунске обуке није било јер се није пријавило довољно полазника, али очекујемо да ће је овог месеца бити“, каже Мујкић. „Проблем представља и то што се код нас одвија обука за Сремску Митровицу, Шид и Руму, а остали из сремских општина одлазе у Београд. Због тога је тешко у овој малој средини прикупити довољан број полазника, али заинтесовнаих има.“

Он је додао да је у Београду било три обуке, у Новом Саду две, а у Крагујевцу једна. Наш саговорник истиче да заинтересовани треба да знају да лиценца која се добија након завршене обуке не значи да ће се аутоматски добити  посао управника зграде, већ да се морају доказивати, као и бити спремни да на пословима професионалног управника згаде раде 24 часа дневно и то 365 дана у години.

„Многе зграде старе су неколико деценија и људи морају бити свесни тога да посао професионалног управника захтева да они брину буквално о свему – не само о згради већ и о околини, чистоћи, зеленилу. Уколико се станари сами не договоре о управнику зграде, он ће им наредне године бити наметнут, и то морају да знају. Не верујем да је разлог малог броја пријављених кандидата почетно улагање од 30.000 динара за обуку, већ да се још не схвата шта значи бити професионални управник. Сада су председници скупштина станара углавном пензионери, који су стално присутни у згради па верујем да ће се велики део њих одлучити да постану професионални управници зграда“, закључује Мујкић.

Љ. Малешевић

Регистар на порталу ПКС-а

Законом о становању и одржавању зграда, којим је установљена професија професионалног управника, Привредна комора Србије овлашћена је да води регистар професионалних управника, који мора бити доступан на њеном сајту. Такође, ПКС организује полагање испита за професионалне управнике, издаје и одузима лиценце и утврђује права, дужности и етичке норме понашања. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести