У Сомбору спремају оптичку мрежу за будућност и 5Г

Да ли ће Сомбор бити први град у Србији који ће добити 5Г мрежу није баш сигурно, а да се на томе ради – то је већ тачно.
Sombor Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сомбор Фото: Дневник.рс

Наиме, по речима прве особе извршне власти у овом граду, градоначелнице Душанке Голубовић, њен недавни интервју једном од престоничких дневних листова, донекле извучен из контекста, који је требало само да презентује шта се дешава у граду којем је на челу и који су то инфраструктурни радови који се тренутно обављају у стоној вароши западне Бачке, добио је, најблаже речено, непотпун и недоречен контекст, па је испало да ће тај град добити 5Г мрежу пре него што је она постала функционална у било којој европској средини.

– На територији нашег града у току су инфраструктурни радови на увођењу одговарајуће оптичке мреже, која је изузетно квалитетна, доста је и скупа и подразумеваће, пре свега, могућност за бржи и квалитетнији проток података – појашњава Душанка Голубовић, уз наглашавање чињенице да ће томе свакако претходити одговарајућа процена безбедности и сигурности те мреже. – Та мрежа ће такође подразумевати и могућност да се, уколико држава и инвеститор одлучи да уведе 5Г мрежу, она уведе и на територији Сомбора. Такође је чињеница и то да сам рекла да ће Сомбор бити међу првима, што значи да није једини, пошто се ти радови обављају у још неким локалним самоуправама. Дакле, само у случају ако се процени потпуна безбедност и сигурност те мреже или сутра неке друге мреже како год се она назвала, сва инфраструктура ће моћи да одговори тим пторебама, али док се не уведе 5Г мрежа, она ће значити побољшање протока података.


Брзина пете генерације...

Пета генерација (5Г) мобилног интернета доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и готово потпуно одсуство кашњења у преносу података.

Током пуштања у рад 5Г мреже речено је да ће она имати највећу примену у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услугама, пољопривредној и аутомобилској индустрији.


Како се раније, на основу информација из сомборске Градске управе могло сазнати, инвеститор радова, чија је вредност неких 200 милиона динара, поседује валидну грађевинску дозволу, чије је важење пет година. Ове радове на територији града изводи „КабелНет” из Новога Сада, а званични инвеститор је предузеће за телекомуникацију „Телеком Србија“, док је предузеће „Нокиа“ а. д. Београд, партнер чија се опрема уграђује, али је уједно и други извођач радова.

Док још ни далеко развијенији свет (а камоли Србија и њене локалне самоуправе) није „начисто“ са свим аспектима употребе најновије технологије преноса података оличених у 5Г мрежи, и док се чак и технолошки гиганти као „Епл“, „Самсунг“, „Нокија“, „Хуавеи“ или „Гугл“ споре око практичне примене и увођења стандарда коришћења тог дела  микроталасног спектра који омогућава неколико стотина пута бржи пренос података него што је то у случају практично најактуелније и најмодерније 4Г мреже, српска афилијација норвешке компаније „Теленор“ пустила је крајем јуна ове године у Научно-технолошком парку у Београду у рад прву 5Г базну станицу у Србији коју ће моћи да користе домаће и стране компаније, старт-ап компаније и студенти техничких факултета.

М. Миљеновић

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору“ реализује ДВП продукција, а суфинансира град Сомбор. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести