ВИШАК ИНЖЕЊЕРИ И СОФТВЕРАШИ? Стелантис отпушта 400 запослених; Синдикат: „Похлепа предузећа”

ЊУЈОРК: Италијанско-амерички произвођач аутомобила Стелантис саопштио је данас да ће отпустити око 400 радника у САД, јер настоји да смањи трошкове, повећа ефикасност и убрза планове за повећање производње електричних возила.
Youtube Printscreen/Stellantis North America
Фото: Youtube Printscreen/Stellantis North America

Компанија је навела да смањује број запоселних у инжењерско-технолошким и софтверским пословима од 31. марта, што представља око 2 одсто радних места на тим пословима широм света, пренео је Ројтерс.

Агенција напомиње да је прошле године Стелантис два пута понудио отпремнине за добровољно напуштање посла радника, у шта спадају и финансијски подстицаји за 6.400 запослених у САД уколико напусте посао до новембру.

Стелантис, која је пре три године настао спајањем компанија "Фијат Крајслер" и "Пежо-Ситроен-Опел", напомиње да "аутоиндустрија наставља да се суочава са неизвесностима без преседана и повећаним притисцима конкуренције широм света".

"Стога Стелантис наставља да доноси одговарајуће структурне одлуке у целом предузећу, како би побољшао ефикасност и оптимизовао  структуру трошкова", наводи компанија.

Раније овог месеца, председник синдиката "Јунајтед ауто воркерс" (United Auto Workers - UAW) Шон Фејн рекао је да је Стелантис отпустио 2.000 радника на одређено време, критикујући ту одлуку као "похлепу предузећа".

Он је напоменуо да је према последњем уговору UAW-a са Стелантисом око 3.000 радника на одређено време добило решење о сталном послу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести