Војвођани све боље извозе у Русију

НОВИ САД: Српско–руски пословни форум у којем су учествовале делегације из АП Војводине и Орловске области Руске Федерације, одржан је данас у Привредној комори Војводине (ПКВ), у организацији ПКВ иЈужнобачког управног округа.
poslobvni forum pkv
Фото: PKV

У оквиру Форума, одржани су неформални билатерални сусрете, а руска делегација упознала се са инвестиционим потенцијалима АП Војводине, пољопривредним потенцијалима, металским сектором, ИТ сектором у АП Војводини и Републици Србији, као и са применом ИТ-а у пољопривреди, а присутнима је представљена и Орловска област.

Форум је отворио председник ПКВ Бошко Вучуревић који је истакао да је за поспешивање привредног амбијента и развој целокупног региона, од изузетне важности, како каже, међусобна сарадња, повезивање привреда, отварање тржишта и успостављање континуиране сарадње између привредних субјеката.

„Када је реч о спољнотрговинској робној размени АП Војводине са Руском Федерацијом, током једанаест месеци 2017. године остварен је извоз у Руску Федерацију у вредности 293,4 милиона евра и тиме је за 15,4 одсто премашена вредност извоза из 2016. године. Увоз је забележио вредност од 784 милиона евра што представља 90,6% одсто увоза из 2016. године. У размени је годинама уназад присутан доста висок спољнотрговински дефицит на нашој страни, због знатно веће вредности увоза енергената", рекао је Вучуревић.

У изјави за медије, пре почетка Форума, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић истакао је да је у оквиру тродневне посете руске делегације, данашњи дан у знаку привреде.

„Данас ћемо имати конкретне разговоре о потенцијалима инвестиција на подручју и  Јужнобачког управног округа, целе Војводине и Србије, а такође и о потенцијалима у вези са инвестицијама у граду Орелу и Орловске области. Наши пријатељи из Орловске области данас су дошли са понудом да се изгради један дистрибутивни центар где би били наши инвеститори из РС и где би се пласирали производи из РС што је један велики знак и велики тренутак када је регионално повезивање у питању, где наши привредници добијају једну велику шансу да контролишу заједно са руским партнерима тачан ток свих наших производа како би избегли све недоумице које се тренутно јављају", рекао је Новаковић.

Делегацију Орловске области данас предводи градоначелник Града Орела Василиј Федорович Новиков који је новинарима рекао да је регион Орла у интензивном развоју и изразио наду да ће се, након данашњег Форума, досадашња сарадња са нашим привредницима подићи на, како каже, још виши и квалитетнији ниво.

„Сигуран сам да имамо снаге и потенцијала да створимо и направимо поменути логистички центар. Орловска област има изузетне потенцијале у развоју ИТ технологија, пољопривредне производње, као и у многим другим областима. Упознавајући се са привредним потенцијалима Града Новог Сада, Јужнобачког округа, АП Војводине, сигуран сам да постоји изузетан потенцијал за будућу сарадњу", рекао је Василиј Федорович Новиков.

Инвестиционим потенцијале Војводине и унапређење сарадње са Руском Федерацијом представила је Развојна агенција Војводине, а испред ПКВ на тему пољопривредних потенцијала говорила је Јелена Дробњак, секретар Удружења пољопривреде ПКВ. Присутнима су се представили Истраживачко-развојни институт за примену ИТ-а у пољопривреди БиоСенс, ИКТ кластер и Војвођанско металски кластер. Након тога, уследиле су презентације региона Орел и „Инвентос доо".

Е. Р.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести