Вучић поводом протеста пољопривредника: Очекујем договор

БЕОГРАД: Поводом протеста пољопривредника, председник Александар Вучић је рекао да очекује да ће се он завршити договором, али и да из државне касе оде 30 милиона само за ово што им је обећано.
p
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžič)

Он очекује да ће пољопривредници бити мало задовљнији и да то нису професионални штрајкачи.

То су домаћини људи, биће мало задовољнији, али и даље незадовољни, рекао је Вучић.

Како је приметио, пољопривредници који протестују делимично су у праву из њиховог угла.

То је највећи део добрих и поштених људи. Наравно има оних који се баве политиком и неким својним рачуницама, али највећи број су фер људи, рекао је он и додао да је поносан на, како је приметио, возни парк трактора испред зграде Бановине у Новом Саду.

Све субвенционисани трактори које смо ми платили 40, 50 и 60 одсто. Баш сам био срећан када сам видео, рекао је председник Србије.

Истакао је да је тачно да је ђубриво скупо, али је додао како је то због скока цене гаса на шта држава не може да утиче.

На захтев пољопривредника да се укине акциза на гориво за тракторе рекао је како се не може играти државом и додао како велики део горива намењеног пољопривреди заврши на црном тржишту

Ово је податак који ми је доставио НИС - у машине иде 31 одсто, а у канистер 69 одсто ове субвенционисане нафте, а то значи да је 60 до 70 одсто шверца за ову 40 динара нижу цену коју смо дали, објаснио је Вучић.

Он је дода да поштени пољопривредници дођу и сипају дизел у своје тракторе, а они што точе у канистере су шверцери, који су набавили картицу на „два ара земље“.

Кад год урадите нешто увек се овом изложите, а неко мора да брине о држави, а неко хоће да је растури и да од ње све узме, рекао је Вучић додао да државу треба бранити од оних који би на њој да зарађују и навео пример градње аутопутева и експропријације земљишта.

Имате плац. То је сада пољопривредно земљиште и пријавили сте то, и на основу тога плаћате порез. Вредност тог земљишта је процењена на 10.000 евра и ви на тих 10 000 евра плаћате порез на имовину. И 35 година сте плаћали и нисте се бунили када вам је био мали порез на имовину, а када дође држава и нуди 10, или 20 и 30 посто зе ту земљу ви казете мало је и тразите 10 и 20 пута више и онда позовете политичаре и организују протесте, рекао је Вучић.

Вучић је замолио људе да воле своју државу и да немају маћехински однос према њој.

И да разумемо да није сваки протест нешто што морамо обавезно да подржимо. Некада су људи у праву, некада је истина на средини. Ја не могу да поднесем више растурање државе и да нико неће да плати порез и издаје фискалне рачуне, рекао је Вучић.

Немамо проблем с гасом, желим да буде довољно струје

Вучић је изјавио да Србија нема проблем са гасом, али да он жели да држава обезбеди и да буде довољно електричне енергије у предстојећем периоду.

Он је указао да струја данас на берзи у региону кошта 440 евра по мегават-сату, у Француској и Немачкој преко 500 евра.

Фјучерси су на преко 1.000 евра по мегават-сату, а при томе кажу да их виша сила неће спречити да нам забране увоз, чак и када платимо струју преко 1.000 евра… А, ви за стан, струју плаћате 41 евро. А, држава 440 евра…, констатовао је Вучић за ТВ Прва.

Како каже, све су цене повећане, и ако желимо да се обезбедимо за децембар и јануар, морамо да размишљамо с више од 1.000 евра цене.

Навео је и да је цена гаса порасла, и данас је 2.230 евра, што, каже, кад се у обзир узму посредници, трговци, други трошкови, измађе на 2.600-2.700 евра, што, каже, “није нормално”.

Седам до осам пута су цене веће од нормалних, и зато се Немачка, озбиљна земља, припрема и отуд одлука да станови у тој земљи не могу да буду топлији од 19 степени. Морамо да гледамо шта ради Немачка и да се спремамо за то, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је бесмислено да у Београду температуре у становима буде 23-24 степена.

Немамо у овом тренутку проблем с гасом, желимо да обезбедимо довољно струје, поручио је Вучић.

Како је рекао, још чека да се обезбеди гас за поједине термоелектране-топлане, у Новом Саду, Панчеву, Зрењанину…

Ако ТЕ-ТО Зрењанин напунимо гасом, да нам и то производи струју, онда ћемо мерама сличним Немачкој, односно ако за један степен смањимо температуре, потрошити 300 уместо 370 милиона кубних метара гаса. То су огромне уштеде на једном степену, рекао је Вучић.

Тиме се, даље, обезбеђује вишак гаса за електричну енергију, која је потребна у свим деловима Србије.

Сада правимо све те математике и гимнастике, да израчунамо шта можемо. Јер, направимо уговор с Бугарском за угаљ, па не дође ништа, пошто кажу да не може да дође баржама.. Направите уговор са Румунима, не може да дође.. Довлачимо сада шта можемо камионима и возовима. Све је ужасно, рекао је Вучић.

Додао је да је цена угља значајно порасла, а он је сада неопходан, подсећајући још једном да су неки тражили да се одрекнемо угља…

Пројекат литијума уништиле стране службе и наша неодговорност

Председник Србије изјавио је, говорећи о пројекту експлоатације литијума, да смо нашом неодговорношћу изгубили нешто што је могао да буде квантни скок за привреду Србије и поновио да је одлука о одустајању од пројекта Јадар његова највећа грешка.

Ми смо једини народ ског су стране службе успеле толико да растуре у парам парчад, да својим лажима преко свих медија и друштвених мрежа, уништимо нешто сто је могло да буде квантни скок за Србију, рекао је.

Како је рекао, странци су се тукли између себе да ли ће Рио Тинто или неке друге комапније да експлоатишу наш литијум који је квалитетнији од немачког и чешког.

Поновио је да се и данас „једе" због одлуке да се прекине пројекат и додао да да смо ми једини народ које одрекао своје нафте, мислећи на литијум, а како је рекао Лозница, Рађевина, Крупањ Мали Зворник Љубовија и читава Мачва могли да процветају.

Лозница има буџет од 35 милиона евра, могли су да имају буџет од 200 милиона евра, да не знају шта ће с парама и да уместо реалних 75. 000 становника имају 150. 000 људи, нагласио је Вучић.

На питање да ли је та одлука неповратна одговорио да је то питање за наредну Владу Србије.

Не мислим да је то релно у кратком року да се о томе разговара осим ако се не знам какво чцудо деси па да неко каже како то није тај рудник или да се тако играте, осиим ако не дођу неке друге чињенице на сто, рекао је председник Србије.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести