Вујовић: Забрана изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима

БЕОГРАД: Један од кључних разлога за предложене измене и допуне Закона о заштити природе односи се на забрану изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима, чиме се обезбеђује дугорочно очување природних вредности због којих је одређено заштићено подручје и проглашено, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.
irena vujovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Образлажући измене и допуне Закона о заштити природе, Вујовић је у Скупштини Србије, рекла да се у том пропису "дефинише начело предострожности у случајевима када постоји претња настанка штете за заштићено подручје и подручје еколошке мреже и када имамо недовољно научних података".

"У тим случајевима недостатак научних података неће бити узет као разлог за недоношење одлуке, одлагање или непредузимање мера за спречавање угрожавања вегетације и природе", истакла је министарка.

Она је навела да се изменама закона остварује низ позитивних ефеката, пре свега увођењем начела предострожности омогућава се да се у случајевима када постоји непосредна опасност за природу адекватно и благовремено реагује одмах.

Вујовић је рекла да преузимањем обавеза акта о условима заштите природе Министарство надлежно за послове животне средине, као и покрајински орган има могућност бољег увида и благовременог реаговања за све радове и активности о заштићеним подручјима прве и друге категорије.

“Изменама и допунама Закона о заштити природе омогућиће се и повећање површине под заштићеним подручјима и испуњење циљева дефинисаних просторним планом Србије”, рекла је министарка.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести