За мала и средња предузећа две милијарде динара бесповратно

БЕОГРАД: Влада Србије је на данашњој седници усвојила четири програма финансијске подршке Министарства привреде малим и средњим предузећима за које је издвојено две милијарде динара.
Andjelka Atanaskovic/Tanjug/Dimitrije Nikolic
Фото: Танјуг/ Димитрије Николић/Анђелка Атанасковић

Министарка привреде Анђелка Атанасковић за Танјуг објашњава да је реч о програму за набавку опреме, подстицање предузетништва кроз развојне пројекте, програма подршке за започињање пословања и програма за младе и жене предузетнице, за које се објављивање јавних позива очекује почетком фебруара.

Према њеним речима, највише новца, и то 1,55 милијради динара издвојено је за набавку опреме, од чега бесповратни део може чинити 25 одсто средстава за ову намену, 70 одсто се добија од банке или лизинг куће, а пет одсто средстава обезбеђује сама фирма.

Јавни позив за партнерске банке и лизинг куће које обезбеђују суфинансирање у овом програму очекује се почетком фебруара након чега ће бити објављен јавни позиви за микро, мала и средња предузећа, предузетнике и задруге за доделу бесповратне помоћи.

За програм помоћи почетницима у бизнису издвојено је 150 милиона динара, а Министарство привреде суфинансира бесповратним средствима 30, односно, 40 одсто укупне инвестиције за привредне субјекте из неразвијених локалних самоуправа док се остатак добија из кредита Фонда за развој.

Министарка Атанасковић наводи да је за програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте обезбеђено 200 милиона динара.

"Реч је о комбинацији бесповратних средстава које чине до 20, односно 30 одсто инвестиције за привредне субјекте који припадају четвртој групи развијености и повољног кредита Фонда за развој“, рекла је Атанасковић.

По први пут ове године се реализује програм за подршку женама и младим предузетницима који су почетници у пословању.

"За овај програм, који је намењен женама и младима до 30 година старости, издвојено је 100 милиона динара", рекла је министарка.

Објаснила је да је програм комбинација 35, односно 45 одсто бесповратних средстава, и повољног кредита Фонда за развој.

"Мала и средња предузећа чине скоро 99 одсто српске привреде и Министарство кроз ове програме, који су веома повољни у садашњим условима, настоји да помогне предузећима", каже Атанасковић.

Министарство ће малим и средњим предузећима и предузетницима помоћи, осим финансијски и сетом услуга који обухвата бесплатне обуке информације саветовање и менторинг.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести