За осам месеци у Србији боравило 2,49 милиона туриста

БЕОГРАД: У Србији је за осам месеци 2019. године боравило укупно 2,49 милиона туриста, што је за шест процената више у односу на исти период прошле године, саопштила је данас Туристичка организација Србије (ТОС).
turisti
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, ilustracija)

Од укупног броја туриста, 1,28 милиона су били домаћи, што је пораст од шест одсто у поређењу са истим лањским периодом, док је гостију из иностранства било 1,2 милиона, или за пет одсто више него за осам месеци прошле године, према подацима Републичког завода за статистику.

Такође, у периоду јануар-август ове године остварено је и пет одсто више ноћења, односно укупно 6,99 милиона, од чега су домаћи туристи остварили 4,35 милиона ноћења, а инострани 1,63 милиона.

Највећи број ноћења остварили су туристи из БиХ, (199.124 ноћења, што је за 13 одсто више у односу на првих осам месеци 2018. године), а по броју ноћења следе гости из Кине, Црне Горе, Турске и Румуније.

Први избор домаћих туриста биле су бање, највише Врњачка и Сокобања, затим планине Златибор и Копаоник, док су странци најчешће бирали Београд за дестинацију коју желе да посете. Осим тога, интересовали су се и за Нови Сад, Златибор, Врњачку бању и Копаоник.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести