За подстицај привреди у буџету Министарства 17,6 млрд динара

БЕОГРАД: За подстицај привреди у буџету Министарства привреде за 2021. годину издвојено је 17,6 милијарди динара, кажу у Министарству и наводе да је највећи део буџета тог ресора усмерен на програме подршке привреди за нове инвестиције које ће наставити позитивно да утичу на раст БДП-а.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У Министарству привреде за Танјуг су прецизирали да се подршка наставља у три смера: ка великим инвестицијама, развоју предузетништва и унапређењу пословне инфраструктуре.

Од укупно 17,6 милијарди динара за подстицај привреди, две милијарде динара су за програме подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетништва.

Тако је, прецизирају, од укупно две миљарде динара, 1,55 милијарди динара намењено за Програм подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме, 200 милиона динара за Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте.

Додају да је 150 милиона динара намењено за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању и 100 милиона динара за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене и младе.

У Министарству привреде напомињу да се од ове године покреће посебан програм подстицања развоја предузетништва намењен двема веома важним циљним групама - младима и женама.

Објашњавају да ће програми представљати комбинацију бесповратних средстава у висини и до 45 одсто вредности пројекта и веома повољних кредита Фонда за развој и пословних банака.

Такође, преко мреже регионалних развојних агенција, биће пилотирана и нова пакет услуга бесплатне стручне подршке за ове циљне групе, која ће садржати обуке, подршку за припрему апликације за нови програм, подршке око оснивања привредног субјекта и вишемесечног менторинга.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести