Зиђин: Послујемо у складу са законом и међународним стандардима

БОР: Компанија Зиђин мајнинг Сербија саопштила је данас, поводом протеста незадовољних мештана Слатине одржаног у среду, да Зиђин мајнинг послује у потпуности у складу са позитвиним законодавством Републике Србије као и прихваћеним међународним стандардима који се примењују у процесу прибављања земљишта неопходног за изградњу рударске инфраструктуре.
zidjin

Током овог процеса континуирано улажемо додатне напоре у примени фер и транспарентног приступа свим власницима земљишта под утицајем Пројекта, поручују из Зиђина.

„Почев од 2016. године, „Сербиа Зијин Мининг доо Бор“ (ранији назив Ракита Еџплоратион доо Бор), активно откупљује земљиште у овом подручју за потребе изградње будућег рудника. За понуде које се достављају власницима за откуп путем непосредне погодбе, Зијин Мининг је ангажовао судске вештаке за процену реалне тржишне вредности земљишта и на то додавао додатне накнаде“, наводи се у саопштењу.

На вредност земљишта коју процене судски вештаци Зиђин мајнинг додаје бонус од 100 одсто вредности земљишта, као и бонус од 50.000 динара по катастарској парцели.

„За грађевинске објекте исплаћујемо заменску вредност објекта (уместо да платимо реалну тржишну цену често оронулих и запуштених објеката склоних рушењу, ми нудимо износ који би покрио трошкове изградње тог објекта на другој локацији, у истој квадратури од потпуно новог материјала, што је далеко повољније по власника непокретности). Тако се формира купопродајна цена која се писменим путем доставља власнику катастарске парцеле. Процени на терену од стране судског вештака присуствују и сами власници земљишта. До сада смо на добровољној бази откупили више од 1.400 ха земљишта, од преко 600 власника, те сматрамо да ове цифре сведоче о оствареној сарадњи и задовољству мештана око постигнуте цене“, додаје се.

Како се даље наводи, сваки власник земљишта од којег је купљено земљиште за потребе рударске инфраструктуре добијао је пуну правну, финансијску, пореску и другу подршку током читавог поступка куповине земљишта.

„Све трошкове везане за закључење уговора сноси компанија - налаз и мишљење проценитељске куће, порез на пренос апсолутних права, накнада Јавног бележника, таксе РГЗ и др. Србија Зијин Мининг пружа додатну подршку онима којима је тако нешто потребно чак и након завршетка процеса откупа земљишта, јер наша компанија настоји да остане у најбољим могућим односима са локалним заједницама, уз податак да 96 одсто наших запослених долази из локалне заједнице (нарочито Брестовца, Метовнице и Слатине), а чији пословни допринос је високо цењен“, наводи се.

„Морамо истаћи да је Зијин Мининг на добровољној бази од мештана откупио око 98,5 одсто потребног земљишта за потребе изградње рудника и рудничке инфраструктуре. С друге стране, неслагања са неколико власника у погледу цена, које би требало применити у поступку откупа земљишта, довела су до утврђивања јавног интереса и покретања поступака експропријације чим су се за то испунили сви законски услови“, додаје се у саопштењу.

Из Зиђин мајнинг Сербија подсећају да је процес експропријације земљишта, процес регулисан законом и који се одвија пред органима локалне самоуправе и надлежним судовима за територију на којој се налазе експроприсане непокретности.

„Желимо да истакнемо да се пред борским Основним судом води мали број ванпарничних поступака у којима ће се одредити висина накнаде коју ће компанија као корисник експропријације бити у обавези да исплати претходним власницима. По окончању ванпарничног поступка, компанија ће без изузетака поштовати одлуке Суда и без одлагања исплатити пресуђене износе“, додаје се.

„Као што је раније речено, Зијин Мининг у потпуности поштује и примењује законе Републике Србије, те и разумемо и поштујемо право 10 незадовољних власника земљишта на протест и исказивање различитог мишљења, али сматрамо да само дискусијом и фер и транспарентним односом можемо превазићи све проблеме.

Упркос јучерашњим дешавањима Зијин Мининг је отворен за даљу сарадњу са свим државним органима и представницима локалних заједница, укључујући и незадовољне мештане, уз наду да ћемо доћи до решења на обострано задовољство.

У међувремену ћемо наставити процес даљег запошљавања локалног становништва и програм донација локалним заједницама и Граду Бору.

Такође ћемо наставити са нашом помоћи у изградњи јавне инфраструктуре, изградњи водовода у Метовници, реконструкцији и доградњи школе у Брестовцу, изградњи и санацији локалних путева у Слатини и другим пратећим активностима којим ћемо додатно учврстити везе са нашим добрим пријатељима и комшијама са једним јасним циљем - да учинимо Бор и Србију бољим местом за живот“, поручују из Зиђин мајнинг Сербија.

Мештани села Слатина, протестовали су у среду у Бору због, како су навели, узурпације њиховог земљишта у процесу отварања рудника бакра "Чукару Пеки" и одбијања компаније Зиђин мајнинг Сербија да од њих откупи земљу по цени коју је прописала држава.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести