Знаће се ко су газде које отпуштају и крше закон

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поново је апеловао на послодавце да не отпуштају раднике док је на снази ванредно стање, и најавио да ће бити објављена листа свих оних који су незаконито дали отказ запосленима.
radnici, ilustracija
Фото: Илустрација

– Позивам послодавце да не отпуштају раднике, да се стрпе, јер ово неће довека да траје – казао је Ђорђевић. – Да с једне стране будемо хумани и солидарни, али, нажалост, такве ствари се дешавају, постоје занимања у којима данас нема посла и ми смо организовали већ од данас да Национална служба за запошљавање електронским путем прима пријаве свих оних који су остали без посла и да на тај начин остваре право на надокнаду која им припада.

По његовим речима, прецизније информације имаће већ данас, када крене онлајн пријава, мада већ имају пријаве радника због отпуштања.

– Инспекторат рада ће на основу пријава проверавати где су радници отпуштени, а да није у складу са законом, и предузимати мере. Постоје законски видови како да се рад доведе у законски оквир: плаћено одсуство, сменски рад, рад од куће, али радници не могу бити послати на неплаћено уколико се не сложе с тим – објаснио је министар.

Позивам послодавце да не отпуштају раднике, да се стрпе, јер ово неће довека да траје (Зоран Ђорђевић)

Како је рекао Ђ, прекид рада мора да буде споразуман, без обзира на то да ли су у питању стално запослени или људи који раде на уговоре.

– Не можемо да реагујемо појединачно, да ли је неко добио отказ законито или незаконито, евидентираћемо га у Националној служби, а кад ово све прође, за месец-два, предузећемо све према тим послодавцима и биће објављена листа свих оних који крше закон и биће евидентирани – додао је он.

Ђорђевић је апеловао на све оне који су самоизолацији да узму решење од Министарства или МУП-а, да имају папир, што због злоупотребе оних који не желе да раде, што због тога да то послодавци не би могли злоупотребити и, правно гледано, бити у праву и дати отказ.


Пријаве и преко друштвених мрежа

Министар је рекао да ће имати састанак с једном великом компанијом, за коју су стигле примедбе да не штити своје раднике на одговарајући начин, и да ће понудити помоћ.

– Грађани могу да се за сваки проблем јаве на друштвеним мрежама, на свако питање ћу одговорити или проследити надлежнима. Вајбер канал имам за комуникацију с геронтолошким центрима, а данас се отвара и посебан Вајбер канал Министарства, где ће грађани моћи да се пријаве и да добијају све информације – поручио је Ђорђевић.


Када су у питању примедбе грађана да поште нису хтеле да исплаћују новац, Ђорђевић је навео да су се у поштама плашили да ће велики број људи у експозитурама угрозити и своје здравље и здравље њихових запослених, али да данас имају састанак и да ће се све то решити.

– Исто важи и за пензије. Имамо неколико модела, презентоваћемо Влади и Кризном штабу и видећемо који ћемо да применимо. Основни задатак је да све буде безбедно и да људи остваре своја права. Такође, биће исплаћена и разлика за војне инвалиде, само чекамо да неке општине још пошаљу податке и молим их да то ураде што пре, да не иде на „њихову душу”.

Најважније је, поручио је, да пара има и да нико неће остати ускраћен.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.5990
Најновије вести