Бајатовић: Цена гаса остаје 260 долара за 1.000 кубика

БЕОГРАД: Упркос поскупљењу, гас за Србију остаје 260 долара за 1.000 кубика, каже генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Цена гаса је пре два дана премашила 585 долара за 1.000 кубика, а Бајатовић поручује да је реч о великом скоку цене која није била ни 2008. године, када су највећи део Европе и Србија данима били без тог енергента.

Бајатовић за Политику указује да ће, уколико до било каквих промена дође, јавност бити обавештена и наводи да је Гаспромов руски гас за Србију и пре овог поскупљења био јефтинији за око 160 долара за 1.000 кубика од остатка Европе.

Пратиће се ситуација и наредних дана, па ћемо видети да ли ће бити промена цена када дође време за потписивање нових уговора, рекао је Бајатовић.

Познавалац гасних прилика у Европи Срећко Ðукић каже да су оваква поскупљења нормална лети када се гас иначе купује и праве резерве за зиму, а нема га довољно.

Он очекује да ће доћи и до поскупљења гаса за потрошаче у Србији.

Нису ми позната решења из дугорочног уговора која би могла да гарантују ниже цене гаса, навео је Ðукић.

У Министарству енергетике поручују да је снабдевање природним гасом у Србији стабилно и да је цена овог енергента регулисана дугорочним уговором о снабдевању природним гасом, који важи до почетка 2022. године, наводи београдски лист.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести