Цена гаса у Европи обара рекорд, код нас остаје по старом

Због смањених количина гаса у подземним складиштима гаса у многим земљама, али и неких других разлога, последњих неколико дана говори се о могућем поскупљењу гаса на тржишту у свету.
w
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, предвиђа се да ће глобалне цене гаса ове зиме оборити рекорде јер су залихе на кључним тржиштима пале на низак ниво због екстремно топлог лета. Тако је референтна цена холандског природног гаса у северозападној Европи порасла 80 посто у последња три месеца, достигавши историјски рекорд. Истовремено, цена течног природног гаса (ТПГ) у Азији је на осмогодишњем сезонском максимуму, показују подаци које је прикупио Ројтерс.

Ипак, потрошачи у Србији, бар за сада, не би требало да брину да ће природни гас током грејне сезоне која је пред нама бити скупљи него сада, иако цена овог енергента у знатној мери зависи од цене нафте, која бележи раст. Наиме, генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајтовић је недавно рекао да се цена гаса за домаћинства неће мењати ни од јесени , а да ће се поскупљење, због цене нафте коју прати цена гаса, прелити на ЈП “Србијагас”. Бајатовић је на то указао почетком јула, приликом спајања интерконектора на блок станици од Бугарске преко Србије до мађарске границе с мађарским гасоводним системом. Тада је предат потписани уговор између ЈП” Србијагас” и мађарског транспортера гаса ФГСЗ, чиме су решени сви међусоби услови транспорта гаса преко двеју граница, Мађарска је почела да закупљује капацитете, а Србија постала важна транзитна земља за средњу Европу ка којој би прве количине транзитног гаса требало да крену од 1. октобра. На овај начин Србија је, истакао је Бајатовић, ставила тачку на дугогодишњи велики посао и коначно решила питање снабдевања гаса из другог правца, а не само преко Украјине.

Да природни гас не би тебало да поскупи каже и председник Скупштине удружења за гас Србије Војислав Вулетић. Он је указао да је течни гас много скупљи од природног и није базичан енергент, односно користи се само као допуна.

- На цену природног гаса утиче неколико параметра, а одређује се на основу формуле у којој значајан утицај има цена нафте у последњих девет месеци па се у складу с променама цене нафте у том периоду мења и цена гаса - када нафта иде наниже, на цену гаса то се одрази касније, а исто се дешава и када цена нафте расте – каже Вулетић. – Будући да цена нафте тек однедавно иду навише, промене цене гаса не би требало очекивати до пролећа.

Слично каже и председник Удружења за заштиту права потрошача “Просперитет” Радомир Ћириловић, који указује да је цена природног гаса везана за вредност долара и цену нафте - односно да та два параметра знатно утичу на цену гаса, те да пошто сада нема турбуленција на тржишту нафте нема логике да поскупи природни гас.

Потрошачи природног гаса у Србији не би требало да очекују промену цене кубика - ни на коју страну, а ни трошкова грејања током предстојеће грејне сезоне, који се већ неколико година исти. Наиме, треба рећи да се цена кубног метра природног гаса није мењала већ неколико година и да он кошта око 40 динара. Негде нешто мало више, негде нешто мало мање, што зависи од дистрибутера до дистрибутера.

Складишта гаса у Европи полупуна

Складишта гаса у Европи тренутно су попуњена између 50 и 60 посто у поређењу са 80 одсто попуњености прошлог лета, указују стручњаци. То је, према оцени аналитичара ИНГ банке, реалан ризик да Европа уђе у зимску сезону с ниским нивоом залиха, што указује на то да ће цене имати подршку за раст. Руски “Гаспром” је одложио резервисање додатних капацитета за транзит гаса како би се подмирила потражња, што, такође, повећава ризик од раста цена у Европи, додају експерти. По речима аналитичара гаса у региону ЕМЕА из компаније “S&P Global Plats” Џејмса Хакстепа, Русија је сада једина земља са вишком производње, али да би повећала извоз морала би да резервише додатне транзитне капацитете преко Украјине, а до овог тренутка то није учинила.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести