Дужници у „швајцарцима“ задовољни законом

БЕОГРАД: Председница Удружења грађана ЦХФ задужених у швајцарским францима, Јелена Павловић, оценила је да је данашње усвајање лекс специјалиса добра вест за све дужнике у овој валути и резултат компромиса свих учесника у преговорима. 
Protest zaduženih u švajcarcima Foto: Youtube/Prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Павловић каже да су чланови Удружења грађана ЦХФ веома задовољни, да су проценти и износи који се наводе у тексту предлога закона резултат компромиса, али да је најважније што ће овај закон после много година обезбедити сигурност и стабилност задужених.

"Веома смо задовољни, сви смо толико узбуђени", истиче Павловић за Танјуг. 

Објашњава да никада није била суштина за кориснике кредита у швајцарској валути износ и висина бројки, већ да им је жеља била да закон буде у оквирима уставности, да буде коректан и правичан.

Да би се дошло до нацрта закона који је Влада Србије данас усвојила, након чега ће бити послат у Скупштину пред надлежне одборе, а затим у форми Предлога иде пред посланике, одржано је више од осам састанака банкара, задужених у „швајцарцима“ и надлежних државних органа.

Кључни захтеви су, каже Павловић, испоштовани па ће према њеној оцени дужници осетити само бенефит лекс специјалиса.

"Добро је то што је урађено. Било је потпуно бесмислено да 37.000 људи иде на суд. Ово јесте резултат компромиса и заиста овим законом сви треба да буду задовољни, обе уговорне стране, чак и држава", навела је она.

Објашњава да су грађани задужени у „швајцарцима“, пре свега, до сада били жељни стабилности у животу, што ће им како каже, усвајање закона и омогућити.

Указује да закон није обавезујућ, да онај ко дугује банци не мора да дуговање конвертује у другу валуту уколико то не жели.

Посебно апострофира да ће значајном броју грађана који су задужени на 30 година овај закон омогућити да могу да планирају живот што до сада није био случај.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести