Гориво ће и на нашим пумпама бити још јефтиније

На бензинским пумпама у Србији цена горива иде наниже па је литар сада око динар јефтинији него пре неколико дана.
benzinska_pumpa/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

До снижења је дошло због пада цене сирове нафте на светским берзама, као и ниже цене котација деривата нафте. Гориво је почело да појефтињује пре десетак дана, снижење цене прво су осетили они који купују бензин, а прошле недеље наниже се спустила и цена дизел-горива.

У којем смеру ће се кретати цене горива на домаћим пумпама зависи од цене сирове нафте, а по речима

министра енергентике Александра Антића, све прогнозе говоре да ће цене деривата наставити да падају. Он је оценио да нафтне компаније морају брже и ефикасније да коригују цене горива када пада цена нафте на светском тржишту.

– У наредним данима и недељама очекујемо наставак тог тренда и засигурно још неколико динара нижу цену горива на бензинским пумпама – рекао је Антић.

Почетком октобра цена нафте била у порасту, али је тај врх прошао

Он је подсетио на то да цена нафтних деривата на нашем тржишту зависи од светске цене сирове нафте и од курса долара, и да је почетком октобра цена нафте била у порасту, али да је тај врх прошао.

– Цена деривата на бензинским пумпама у Србији зависи од нафтних компанија јер их оне одређују саме, без мешања државе и Министарства – рекао је Антић.

Министар је на јучерашњој Међународној  конференцији о минералним ресурсима у Србији истакао да су инвестиције у рударству, од децембра 2014. године до сада, укупно вредне више од милијарду евра.

– Србија може бити један од водећих произвођача бакра у Европи, с годишњом производњом од 200.000 до 250.000 тона – казао је Антић. – Рударски сектор је у офанзиви, то је тренутно најдинамичнији сектор привреде и он ће наставити убрзано да се развија и значајно ће утицати на развој Србије и раст БДП-а.

По његовим речима, Србија је у процесу великих рударских истраживања и нарастајућих инвестиција, а широм Србије су присутне велике компаније.

– Имамо више од 130 активних истражних поља, преко 250 експлатационих поља на којима се одвија врло интензивна активност. У 2010. години ниво планираних инвестиција био је око 24 милиона евра, а прошле године су укупно реализоване инвестиције у истраживања вредна више од 100 милиона евра – рекао је Антић.


Значај налазишта јадарита код Лознице

Министар Александар Антић казао је да би компања „Рио Тинто” већ 2022. и 2023. године могала експлатацијом налазишта јадарита код Лознице остварити изузетно значајне резултате. По његовим речима, производња литијума с тог налазишта покрила би десет одсто његове светске потрошње.


Он је истакао да су велики пројекти у озбиљној фази и да се може говорити о отварању нових великих рудника, што ће Србију ставити на мапу држава које имају развијен рударски сектор.

– У РТБ-у „Бор” ће производња са садашњих око 40.000 тона бакра из сопствене руде бити повећана на 80.000 тона након три године, а након шест година и до 120.000 до 150.000 тона. Ако се томе дода и пројекат „Тимок” на налазишту Чукари Пеку и доведе у корелацију с РТБ-ом „Бор”, Србија би могла бити један од најзначајнијих произвођача бакра

­у Европи, с производњом од 200.000 до 250.000 тона, а то ће подићи учешће рударства у БДП-у с један одсто годишње на пет – истакао је Антић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести