И ВАНБРАЧНИ ПАРТНЕР МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ Ево које услове мора да испуни

Право на породичну пензију имају чланови породице умрлог корисника старосне или инвалидске пензије, односно умрлог осигураника који је испунио услове за пензију или навршио најмање пет година стажа осигурања.
uplata isplata novac
Фото: pixabay.com/Dnevnik

Ово право могу остварити супружник и ванбрачни партнер уколико су брак, односно ванбрачна заједница, трајали најмање три године, наводи Биз Портал.

Каква су, пак, права на породичну пензију кад преминули осигураник има више жена и деце за које се није знало?

У ПИО фонду кажу да право на породичну пензију могу остварити супружник и ванбрачни партнер уколико су брак, односно ванбрачна заједница трајали најмање три године.

Постојање ванбрачне заједнице утврђује се у ванпарничном поступку, или ако са умрлим има заједничко дете, и то ако испуњава законом прописане услове.

Брак је сметња за утврђивање постојања ванбрачне заједнице, што значи да би у конкретном случају брачни друг имао право на породичну пензију ако испуњава услове прописане Законом о пензијском и инвалидском осигурању.

Фото: Dnevnik.rs

То значи да мора да има навршен број година да би могла да наследи пензију од преминулог супруга и обрнуто.

Право на породичну пензију имају деца рођена у браку или ван брака или усвојена, пасторчад коју је осигураник, односно корисник права издржавао, унучад, браћа и сестре и друга деца без родитеља, односно деца која имају једног или оба родитеља који су потпуно неспособни за рад, а коју је осигураник, односно корисник права издржавао, истичу у Фонду ПИО.

Ако испуњавају услове прописане Законом о пензијском и инвалидском осигурању, право на породичну пензију, у конкретном случају, могу остварити деца рођена у браку или ван брака, под условом да је ванбрачно дете признато, односно да се утврди очинство.

У овом случају где, дакле, постоје три жене – она са којом је покојник званично био у браку и има дете може да наследи пензију, ако има довољно година старости. Ако не, пензију ће наследити дете.

У случају друге жене с којом је био у ванбрачној вези и чије је дете признао, млађи наследник ће имати право на породичну пензију, док у случају трећег емотивног тајног партнера, чије дете не носи очево презиме, нико неће моћи да оствари право на пензију док се не докаже да је покојник стварно био отац.

Б92

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести