ЈОШ ЈЕДНА ПОВОЉНОСТ ЗА ПЛАЋАЊА: НБС омогућила плаћање такси IPS QR кодом

БЕОГРАД: Таксе и накнаде за услуге Министарства унутрашњих послова (МУП) и Пореске управе могу се на порталу еУправе-еПлати измирити инстант плаћањем, односно скенирањем НБС IPS QR кода који се приказује на јединственој уплатници креираној путем овог портала, саопштила је Народна банка Србије (НБС).
qr code
Фото: pixabay.com

Из НБС су навели да је овакво плаћање уведено како би се физичким и правним лицима омогућило да једноставно, брзо и ефикасно подносе захтева за издавање докумената на шалтерима МУП-а.

Оваквим плаћањем омогућава се да новац за свега неколико секунди буде на рачуну примаоца и уплата је одмах видљива у систему пружаоца услуге, односно МУП-а или Пореске управе, због чега се од грађана који на овај начин плаћају услуге не захтева да уплату доказују подношењем на увид потврде о плаћању.

Коришћење портала еУправе и плаћање уплатница скенирањем НБС IPS QR кода не захтева од корисника да остављају додатне личне податке о свом инструменту плаћања, чиме је поред брзине и једноставности плаћања, обезбеђена и додатна сигурност.

На сајту Народне банке Србије наведен је детаљан ред потеза које је неопходно извести како би се обавило инстант плаћање такси и накнада скенирањем НБС IPS QR кода.

Да би се извршило инстант плаћање такса и накнада скенирањем НБС IPS QR кôда, потребно је следеће:

  • - На порталу еПлати (euprava.gov.rs) креирати јединствену уплатницу попуњавањем тражених основних података о подносиоцу захтева;
  •  
  • - Након што се на екрану рачунара прикажу подаци о одабраној услузи и њеној цени, изабрати опцију „Преузми уплатницу” или „Плати” (начин плаћања: општа уплатница), чиме се на екрану приказује попуњена уплатница с приказаним НБС IPS QR кôдом;
  •  
  • - Након провере исправности података на уплатници (ЈМБГ подносиоца захтева садржан је у елементу „позив на број”), у апликацији мобилног банкарства изабрати функцију „IPS skeniraj”, скенирати приказан НБС IPS QR кôд и платити наведене услуге. Ако у апликацији постоји опција „хитно”, да би се налог извршио као инстант плаћање, потребно је одабрати опцију „хитно” пре плаћања, а у случају да ова опција не постоји, сви налози за пренос извршавају се као инстант плаћања.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести