Мали: Све што смо обећали испунили смо ПРЕКО 100.000 СТУДЕНАТА СЕ ПРИЈАВИЛО ЗА СТУДЕНТСКЕ КАРТИЦЕ

За студентску картицу, која студентима обезбеђује разне погодности и попусте, пријавило се до сада укупно преко 100.000 студената, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали. Он је казао да је та картица од јуче активна и да се добија у банци Поштанска штедионица.
1
Фото: Фото: Youtube printscreen/Dnevnik

-Те картице се отварају, односно добијају од банке Поштанска штедионица. Оне не само да су платне, него нема ни трошка отварања и одржавања рачуна, а још плус сваки студент добија на поклон и 1.000 динара од штедионице одмах на дан отварања рачуна - казао је Мали за телевизију Прва.

Министар је подсетио да право на ту картицу, која је била и захтев удружења студената, имају сви студенти државних и приватних универзитета и академија у Србији и да су потписани уговори са 47 фирми које студентима омогућавају попусте који се крећу и до 30 одсто. Мали је прецизирао да Ер Србија студентима нуди 10 одсто попуста на авионске карте, Србијавоз 20 одсто попуста за студенте за возне карте, Путеви Србије два одсто попуста на путарине, док Cineplexx Биоскопи дају попуст од 15 одсто. 

-Ту су и супермаркети, хипермаркети, осигуравајућа друштва, ауто школе, ресторани, теретане, а студенти су добили и 15 одсто попуста од Скијалишта Србије на ски-пасове уколико покажу своју студентску картицу - навео је он.

Потпредседник Владе Србије је нагласио да држава брине о својим младима, јер је то будућност наше земље и додао да ће већ до краја наредне седмице бити исплаћено и по 10.000 динара свим средњошколцима у Србији .

Фото: Youtube Printscreen

-У септембру смо подигли и плате 5,5 одсто нашим запосленим у просвети, а следи и још једно повећање сада за месец дана, у јануарау од 10 одсто. Дакле, тиме показујемо колико нам је то важно, тиме показујемо колико улажемо у образовање и тиме показујемо бригу према нашим младима - казао је Мали.

Он је навео и да је јуче 1. децембра исплаћено по 10.000 динара социјално угроженим категоријама становништва којих је 212.000, а да је дан пре тога на рачуне 1,65 милиона пензионера легло по 20.000 динара.

-Све што смо обећали испунили смо .Економија нам стоји никад боље него данас. Наша привреда и даље расте. На рачуну данас имамо скоро пет милијарди евра. Остварујемо боље резултате од плана и зато хоћемо да покажемо бригу према нашим грађанима - казао је Мали и нагласио да је у ове четири године, држава као помоћ привреди и грађанима издвојила 9,4 милијарди евра из буџета.

Мали је подсетио да су у претходном периоду за само шест месеци изграђене три нове ковид болнице у Србији и да је наша земља била прва у Европи која је обезбедила четири вакцине за најстарије суграђане.

-Онда смо наставили и 100 евра смо исплатили свим грађанима, што је било један велики знак, не само пажње, него у то време је било важно да подигнемо мало оптимизма, да људи виде да је држава ту, да је јака, да је стабилна. Прошле године, да вас подсетим исплатили смо и помогли три пута наше младе од 16 до 29 година, а ове године смо у септембру исплатили и по 10.000 динара свим мајкама са децом до 16 година -подсетио је Мали. Он је додао и да у условима ненормалних дешавања у свету, међу којима је енергетска криза, корона ратови и сукоби, једна Србија побеђује у ономе у чему до сада није побеђивала, у економији и то људи треба да знају.

-Много смо тога радили, много тога смо се одрекли последњих неколико година, али нам је земља кренула напред - нагласио је министар и навео да ће од 1. јануара наредне године просечна пензија у Србији бити 390 евра и да се иде са највећим процентуалним повећањем минималне зараде икада, од чак 17,8 одсто, односно она ће бити 47.154 динара.

Мали је навео и податак да је пројекција за инфлацију за наредну годину негде око 4,5 одсто .

-Већ смо на једноцифреном нивоу инфлације од 8,5 одсто. То није идеално и за нас је то и даље високо, али се боримо из дана у дан да то иде доле и, као што видите, пројекције су такве да ћемо наредне године имати реалан раст и плата и пензија, а сачували смо иначе и тај реални доходак и ове године кроз ова повећања и кроз једнократне исплате, што је на крају крајева изузетно важан успех наше економије и наше економске политике - казао је Мали.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести