МастерИндекс: 77 одсто Срба пазари онлајн

БЕОГРАД: Грађани Србије у све већој мери виде интернет као практичан канал за куповину, па 77 одсто њих већ шопингује онлајн, показује најновије истраживање МастерИндекс Србија 2017, студија о финансијским навикама и потребама активних корисника картица у земљи.
Onlajn kupovina Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Према резултатима студије, спроведене у априлу 2017, сваки трећи купац у Србији плаћа онлајн макар једном месечно. 

Генерално, мушкарци су за нијансу активнији онлајн купци од жена - 51,5 посто у поређењу са 48,5 процената, док се испитаници старости између 45 и 59 година најчешће опредељују за веб продавнице (29 одсто), наводи се у саопштењу компаније Мастеркард.

Артикли који се најчешће купују су одећа (54 одсто испитаника), електрични уређаји (30%) и књиге (24%). Ове године је достава хране такође доспела на листу (8,0%), заједно са претплатом на медијске услуге (6,0%) и плаћањем онлајн курсева (6,0%). 

Интересантно је то да су грађани препознали интернет као добру замену за чекање у редовима, пошто је 51 посто испитаника изјавило да месечне комуналне рачуне плаћа онлајн, а то је значајан скок са нивоа од 18 процената из 2016.

Иако је плаћање поузећем и даље најчешћи метод плаћања, његова употреба је опала са 47 процената на 43 посто. Платне картице користи 41 одсто испитаника, док су е-банкинг и м-банкинг преферирана метода плаћања за 29 процената испитаника.

Јелена Ристић, директор за тржишта Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине у компанији Мастеркард, каже да онлајн куповина носи са собом непревазиђен ниво комфора и практичности, што је један од разлога зашто она сваке године постаје све популарнија.

МастерИндекс Србија је показао да је 70,7 одсто онлајн купаца уверено у сигурност онлајн куповине, а када се упореди са прошлогодишњих 28 одсто купаца који су изјавили исто, верујемо да имамо изврсну платформу и мотивацију да наставимо да пружамо сигурно и поједностављено искуство куповине корисницима картица путем растуће мреже интернет продавница како у земљи, тако и у иностранству, навела је она.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести