Нови правилник обрачунa ПДВ смањује наплату?

Ниједан нови пропис није код нас скоро изазвао толико полемике у последње време као нови о евиденцији порезна на додату вредности.
Obračun poreza Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Примена је одлагана неколико пута,али попуста више нема Министарство финансија је остало чврсто. Примена почиње од 1. јула ове године. Највише су се против ове новине бунили представници рачуноводствених агенција  односно њихова удружења. Нови правилник знатно је компликованији за примену па зато неки стручњаци сматрају да ће привредници избегавати да уђу у систем овог пореза, а с друге стране,  надлежни одговарају да ће правилник донети ређе контроле наплате те да ће се део ПДВ који се након наплате  враћа обвезницима брже стизати до њих. Законски рок који је држава сама себи одредила је 45 дана, али се на то да новац легне на рачун чека и по неколико месеци. Прве ефекте новог обрачуна клијенти рачуноводствених агенција ће ће врло брзо осетити; пошто је нови Правилник компликованији па самим  тим захтева и више посла, сви су изгледи да ће ове услуге у догледно време поскупети. Могуће да ово неће бити једина негативна последица. У рачуноводственим  агенцијама сматрају да ће то донети и мање приходе по основу овог пореза. Србија је лане наплатила преко 300 милијарди динара од ПДВ-а,што је био рекорд. У прва четири месеца у државну касу се по том основу слило 155,1 милијарда динара. У  2018. то је за 200 милиона динара више него лане. Хоће ли се тако и наставити треба сачекати па видети у пракси.


Порески саветници имају предлог

Наплатом ПДВ-а бавио се  недавно и Управни одбор удружења пореских саветника који је предложио је да се рок за предају пореских пријава код ПДБ-а продужи са 15 на 30 дана. Исто тако предложено је и да се законски рок за враћање дела овог пореза са 45 скрати на 30 дана. Порески саветници предлажу да се врате олакшице за порез на добит предузећа по основу инвестиција. За то постоји простор јер Србија има у буџету суфицит.  


„Ради се о изузетно обимном обрасцу, који садржи преко сто ставки. Све оне морају се попунитит код обрачуна ПДВ-а“, каже рачуновођа Александар Васић који је ову струку представљао за Привредну комору Србије  у радној групи која је радила на Правилнику.“ Прва наша примедба била је да је Правилник написан пре консултације са нама. У току рада групе смо се изборили да се две одредбе примене тек за годину дана. То значио да порезници неће узимати у обзир погрешно исказане податке уколико они не утичу на износ пореске обавезе. Друга измена је везана за набавку добара и услуга. Ти трошкови ће се евидентирати само на основу рачуна или другог документа, а не на основу претпостављених износа када рачун није дат. Оба попуста ће важити годину дана, односно до 1. јула 2019.“

О последицама Васић даље каже:

„Тачно је да су надлежни порезници  обећали ређе контроле и и бржи повраћај ПДВ-а. Ми смо пак захтевали да се поштује законски рок од 45 дана  Искрено, обрачун ПДВ-а који је важио до 1. јула био је са прилично мало података и прилично нетранспарентан и било је за очекивати да  дође до измена.  Међутим, нико није очекивао овако компликован правилник! Посебно је то незгодно за обвезнике ПДВ-а са мањих приходима. Правилник је требало применити на велике обвезнике, а не на све. Било би добро, ако се покаже да је ово компликовано и да нема ефекте који су се очекивали, да се промени  за годину дана.(Сам правилник неће допринети да се “фантомска” предузећа која успевају да врате ПДВ који нису платила победе или лакше ухвате.)

Србија  сада има један од најкомпликованијих правилника о наплати ПДВ. Рецимо, у Ирској он има девет ставки, Немачкој 46, Мађарској 90 а само смо ми прешли стоку. Што се тиче директиве Европске уније о порезима, она земљама које су чланице оставља слободу да ПДВ евидентирају и плаћају како сматрају сходно. Тако да “вађења” на хармонизацију са ЕУ нема. Процењује се да ће ново евидентирање наплате ПДВ-а привреду у Србији годишње коштати неколико десетина милиона евра више него до сада.

        Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести