Од данас веће пензије и плате у јавном сектору

БЕОГРАД:  Плате у јавном сектору од данас ће бити повећане за 10 одсто и за пет одсто у администрацији, а пензије ће бити повећане за пет одсто.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Измене и допуне Закона о буџетском систему предвиђају да учешће плата и општег нивоа државе у БДП-у буде седам одсто, односно да учешће пензија у БДП -у буде до 11 одсто.Повећање пензија од пет одсто, кажу у влади, фискално је одрживо и 86,6 одсто пензионера - са пензијама до 37.000 динара имаће пензију већу од оне коју су примали пре спровођења програма консолидације.

Њихово учешће у БДП-у пашће са 13 одсто у 2014. години на 11 одсто у 2019. години, што је ниво предвиђен Законом о буџетском систему. Маса пензија ће се повећати 25 милијарди динара, што износи 0,5 одсто БДП-а.За повећање зарада је предвиђен износ од 35 милијарди динара. 

Предвиђено је снижавање нивоа зарада без доприноса на терет послодаваца до седам одсто БДП -а, а тренутно је учешће овако дефинисаних зарада 8,3 одсто у БДП-у.Такође, продужена је забрана запошљавања у јавном сектору до краја 2018. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести