Брнабић: Пензије и плате по први пут ће бити веће него пре 2013.

БРИСЕЛ: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се нада да ће у суботу, након окончања преговора са ММФ, моћи да саопшти проценат повећањ пензија, као и плата запосленима у јавном секторуи нагласила да ће ова примања бити већа него пре 2013, али "по први пут на здравим основама".
Brnabić u Briselu  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Брнабићева је током седнице Спољнополитичког комитета Европског парламента, одговарајући на питање словеначког европарламентарца Иве Вајгла да ли је смањење пензија у Србији било неопходно, казала да је то "изузетно битно питање и у Србији је увек део дебате".

"Било је неопходно, зато што су пре избора, пре него што је влада из 2012. и 2013. дошла на власт, пензије подизане политичком одлуком, то није било одрживо, морали смо да их смањимо како бисмо могли да их исплаћујемо, а да не одведемо земљу у банкрот", нагласила је српска премијерка.Она је додала да су "међутим, од тог тренутка до сада, захваљујући мерама фискалне консолидације, двапут повећане пензије".

"Не баш много, али у проценту који смо могли. Данас разматрамо повећање пензија од више одсто, до 13. октобра ми приводимо крају преговоре са ММФ око тога и надам се да ћу у суботу бити у прилици да објавим то. Овим повећањем ћемо по први пут имати више пензије у Србији него што су биле пре кризе, пре 2013. године, више пензије, али сада на стабилним основама, то је дакле важно", рекла је Брнабићева.

Председница српске владе је додала да ће "уз то, између осталог бити повећане плате и здравственим радницима и запосленима у образовању"."По први пут ће после коначног повећања, за које се надам да ћу објавити у суботу, оне бити више него пре кризе, али по први пут на здравим основама", закључила је Брнабићева.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести