ПОСКУПЉЕЊЕ ЋЕ НАС ТЕРАТИ ДА ПАЖЉИВО ТРОШИМО СТРУЈУ Уштедети се може и на шпорету и бојлеру

Од почетка наредног месеца струја ће бити скупља осам одсто, а од овог месеца грађани могу да остваре попуст на рачун за струју, уколико потроше мање струје него раније.
s
Фото: pixabay.com/ilustracija

Наиме, „Електропривреда Србије” одобрава попуст од 20 до 40 одсто попуста за потрошњу струје од 1. октобра ове године па до 31. марта 2024. године - домаћинствима која смање потрошњу струје. Попусти су већи у односу на прошлу годину, а ЕПС ће домаћинствима која учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на исти месец прошле године обрачунати попуст од пет одсто.

Прошле године, када је„Електропривреда Србије” такође одобравала попуст уколико се троши мање струеј, многи грађани успели су да смање рачун за струју. Показало се да простора за уштеде увек има, а један од најважнијих је, свакако, рационална потрошња јер се на тај начин штити не само сопствени новчаник, већ се чува и енергија које није неисцрпна, а уштедети се може и куповином савремених кућних апарата и опреме за грејање, који троше мање енергије.

По речима стручњака за енергетику Жељка Марковића, уштедети се може, а за потрошаче је изузетно добро што је дата могућност да се попусти остваре и у односу на потрошњу из претпрошле године.

- Прошле године су многи били пажљивији и водили рачуна о потрошњи, па би ове веома тешко остварили попуст да није донета таква одлука - каже Марковић. - Уштедети се може, а то може бити краткорочно и дугорочно. Важно је бити рационалан при потрошњи и већ тиме се може много уштедети, а кад је реч о дугорочним мерама, то подразумева улагање која нису мала, али се временом исплаћују - од куповине енергетски ефикаснијих апарата, опреме за грејање, коришћења новог вида енергије... Велике уштеде могу се остварити коришћењем топлотних пумпи, а висина улагања зависи од много фактора.

И уредница „Енергије Балкана” Јелица Путниковић указује да мора бити јасно да уштеде енергије нема на брзину, односно да је за то потребно и улагање и промена размишљања.

- Сви можемо трошити мање струје ако је рационално трошимо, рецимо да домаћинства која се самостално греју то чине онда кад су у кући, а да се оно смањи када нису ту... - каже Јелица Путниковић. - Да би се смањила потрошња, изузетно је важна и енергетска ефикасност - добра изолација кућа, замена дотрајалих врата и прозора, куповина енергетски ефиксних уређаја, нова савремена опрема...

Фото: pixabay.com

Несумњиво је да већина грађана Србије води рачуна и рационално троши струју, али и да простора за уштеду увек има и уз промену навика и улагањем - од замене врата и прозора, гашења светла, куповином лед осветљења, правилног кувања, прања веша, постављања изолације, унапређења система грејања... Коришћењем, рецимо, топлотних пумпи уместо грејалица или термоакумулационих пећи потрошња се може смањити и три пута. Највећи потрошачи - фрижидери, замрзивачи и машине за веш и посуђе мање струје ће трошити ако су највишег енергетског разреда - а уз савремене апарате може се уштедети и до 50 одсто енергије у односу на оне с ниским енергетским разредом. Потрошња се смањује и редовним одржавањем уређаја, чиме се продужава и њихов радни век.


Попусти

Домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за пет до 15 одсто у односу на исти месец у претходне две године у ком је остварена већа потрошња, одобрава се попуст од 20 одсто. За уштеду од 15 до 20 одсто рачун се умањује 25 одсто, а ако се уштеди од 20 до 25 одсто - 30 одсто. Уколико се потрошња смањи за 25 до 30 одсто, попуст је 35 одсто, а највећи попуст - 40 одсто оствариће домаћинства која смање потрошњу за више од 30 одсто у односу на исти месец у претходне две године.


Уређаје треба подесити на оптималну температуру јер сваки степен ниже или више температуре, повећава потрошњу за неколико процената. Термостат на бојлеру треба да буде на 60 степени Целзијуса, фрижидеру четири, замрзивачу -18... Клима уређаји трошиће мање ако разлика између спољашње и унутрашње температуре није већа од седам степени. Око 80 одсто укупне потрошње машина за прање веша и суђа одлази на загревање воде, па се највише штеди прањем на нижим температурама. Шпорети с индукционим грејним плочама троше и до 40 одсто мање енергије него обични...

         Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести