Потрошачка корпа у септембру скупља, куповна моћ опала

БЕОГРАД: Куповна моћ мерена односом нове просечне, односно нове минималне потрошачке корпе и просечне нето зараде у септембру је била мања у односу на август, објавило је данас Министарство унутрашње и спољне трговине.
market prodavnica
Фото: pixabay.com

Из Министарства наводе да је просечна потрошачка корпа за септембар износила 89.866,09 динара и да је била већа од августовске корпе за 1.583,30 динара или за 1,8 одсто, а у односу на корпу од пре годину дана за 14,9 процената.

Минимална потрошачка корпа за септембар је износила 46.652,08 динара и била је већа за 922,51 динар или за 2,0 одсто од августовске потрошачке корпе, док је у односу на септембар прошле године минимална корпа била већа за 15,8 одсто.

За покриће просечне потрошачке корпе у септембру је било потребно 1,20 просечних зарада, а за покриће минималне корпе 0,62 просечне зараде. Месец дана раније, за покриће просечне корпе било је неопходно 1,17 просечних зарада, а за покриће минималне корпе 0,61 просечне зараде. У септембру прошле године је за покриће просечне потрошачке корпе било потребно 1,20 просечних зарада, а за покриће минималне корпе било је довољно 0,62 просечне зараде.

Посматрано по градовима, у септембру су куповну моћ изнад републичког просека имали Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац. У осталим градовима, који се статистички прате, просечна месечна нето зарада је покрила минималну потрошачку корпу, али није била довољна за покриће просечне корпе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести