ПРЕГОВОРИ О ЦЕНИ РАДА Минималац да напуни минималну корпу

НОВИ САД: Социјални партнери требало би од почетка наредне недеље да почну конкретније преговоре о висини минималца за наредну годину, а у среду, 19. августа, биће одржан колегијум Социјално-економског савета, чија ће једна од тема бити управо минимална цена рада, рекао је Танјугу председавајући СЕС-у и председник УГС „Независност” Зоран Стојиљковић.
supermarket
Фото: pixabay.com

Он је додао да је овог пута одговорност синдиката и послодавца већа, имајући у виду контекст целокупне ситуације – да је Влада у техничком мандату и да су економске околности веома сложене због кризе изазване пандемијом коронавируса. Подсетио је на то да је законски рок за доношење одлуке о висини минималца у 2021. години 15. септембар и да, ако се социјални партнери о томе не договоре у предвиђеном року, коначну одлуку доноси влада Србије.

– Влада још увек није формирана, ситуација је компликована и самим тим тражи већу преговарачку дисципилну и склоност ка дијалогу – казао је Стојиљковић.

Он је навео да ће се преговори почети с пуном пажњом и да је неоходно да се минималац повећа да би, ако не ове године, онда следеће достигао висину минималне потрошачке корпе у Србији.

– Требало би, међутим, разумети и захтеве послодаваца за умањење трошкова пословања јер њима сада нарочито није једноставно, имајући у виду све економске околности – рекао је Стојиљковић.

Синдикати су става да минималну цену рада треба изједначити с минималном потрошачком корпом, која износи 37.500 динара, док је свега 15 одсто послодаваца који су учествовали у истраживању Уније послодаваца Србије, спремно да прихвати повећање.


Зарада 350.000 запослених

Од 1. јануара ове године цена рада у Србији износи 30.022 динара, односно 172,54 динара (нето) по радном сату, што је 11,1 одсто више него што је минималац износио у 2019. години (27.022 динара). Процењује се да око 350.000 радника у Србији прима минималац.


У Савезу самосталних синдиката Србије прошле недеље Танјугу су рекли да неће пристати на то да минималац у наредној години буде испод износа минималне потрошачке корпе.

– С тим предлогом ћемо наступити у овогодишњим преговорима, иако неће бити лако усагласити очекивања – рекао је потпредседник ШШ-а Душко Вуковић.

Последње истраживање Уније послодаваца Србије показало је да се чак 85 одсто привредника противи повећању минималне цене рада у идућој години, док је свега 15 одсто спремно да прихвати повећање, али уз значајно смањење трошкова пословања предузећа.

Унија је истраживање спровела крајем јула, а такав став привреде битно се разликује у односу на прошлу годину, када је за 46 одсто анкетираних повећање минималца било прихватљиво. Та разлика је, како објашњавају, резултат погоршаних услова пословања због кризе изазване пандемијом ковида-19. Решење такве ситуације послодавци виде у умањењу трошкова пословања, кроз пропорционално умањење пореза и доприноса, повећање неопорезивог дела зараде и смањење фискалних и парафискалних намета. На тај начин могућ је одрживи раст зарада у приватном сектору, који не би ишао на терет предузећа и уз умањење њихове конкурентности, истичу они.      

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести