Прикључивање на гас 650 евра, Србијагас обезбеђује бескаматне кредите

НОВИ САД: Директор „Србијагаса” Душан Бајатовић најавио је да ће цена прикључивања на гас бити снижена.
gas
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Додао је да ће грађани за то моћи да добију од „Србијагаса” бескаматни кредит на период од три до пет година, који ће враћати кроз измиривање рачуна за гас.

Бајатовић је рекао да ће „Србијагас” смањити трошкове за прикључак на гас на око 650 евра за домаћинства, у договору с Агенцијом за енергетику. То заправо значи да би, уз то снижење, прикључење домаћинства на гасну мрежу требало да буде око трећину јефтиније него што је сада, пошто трошак тренутно износи око 1.000 евра.

Тражићемо да локалне самоуправе избаце све таксе јер ако неко неће да се прикључи, то није приход, и тражићемо од Владе да реагује у том смислу, рекао је он гостујући на ТВ „Прва”.  

Како је додао, „Србијагас” је упутио захев Влади и рачунам да ћемо бити подржани да се одборе неке паре, тако да ћемо грађанима бескаматно кредитирати прикључење на гас на три до пет година да не морају да иду у банку.

Биће у обавези да то плате кроз рачун за гас, навео је Бајатовић.

На питање како види коментаре у јавности да се толико прича о гасу због предизборне кампање и зато што је премијерка Ана Брнабић рекла да види „Србијагас” као предузеће које чека реструктурирање, Бајатовић је казао да нема никаквих проблема у вези с тим што је премијерка рекла, пошто се у „Србијагасу” већ одавно спроводе реформе.

Додао је да се већ уводи професионални менаџмент и да је он већ прошао кроз све те конкурсе.

Ми смо се већ реструктурирали у смислу да смо одвојили транспортера, вероватно ћемо одвојити и дистрибутера. У Србији треба формирати четири зоне за дистрибуцију. Све што Влада тражи, ми ћемо да урадимо, али бојим се да та прича, не браним никога, то се своди на то да избацимо социјалну политику из „Србијагаса” и то смо и урадили. Имали смо ЕБИДА 150 милиона евра, мало ли је?, казао је Бајатовић.


Руси, Немци и Американци

Бајатовић је мишљења да санкције САД због „Северног тока 2” нису усмерене ка Русији већ ка Немачкој да не би била енергетски предоминантна енергетска сила.

Ето, видимо како се код нас баве питањем КиМ и Републиком Српском, е, тако то изгледа. Биће нови енергетски распоред. Али, „Северни ток” ће бити завршен и можемо имати гас и из тог правца, напоменуо је Бајатовић.

Додао је да би се, да није било дешавања с Украјином, Србија могла снабдевати и из Чешке, Словачке и са „Северног тока 1” и из других праваца, с обзиром на то да нам је у индустрији потрошња гаса порасла 30 одсто.


Директор „Србијагаса” изјавио је да Србија разматра да помогне Бугарској да на својој територији заврши деоницу гасовода потребну да се Србија прикључи на „Турски ток”, као и да ће у нашој земљи све бити завршено и спремно најкасније до 1. октобра.

На питање зашто касне радови на „Турском току” у Бугарској и да ли та земља одуговлачи јер то траже Американци, Бајатовић истиче да Бугарска јесте под притиском, али и да Бугари имају додатну амбицију пошто хоће да буду хаб за снабдевање, односно да добијају гас и из Румуније и из Грчке.

Хоће Бугари да буду у мало бољој позицији као трговци, казао је Бајатовић, и додао да су они издали дозволе за градњу и да су започети неки мањи радови.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести