Симболичан пад цене горива

Цена горива у Србији и даље бележе пад, а анализа Удружења нафтних компанија Србије показала је да је прошле недеље, у односу на недељеу пре, литар јефтинији за око 85 пара.
benzin, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Сличан тренд забележен је и у већини земаља у окружењу јер, као и у Србији, цене горива у околним земљама иду наниже. Додуше, симоблично, али ипак литар појефтињује.

За то време, цена сирове нафте типа брент порасла је за око два долара - с 44,78 на 47,76 долара по барелу, али уз мање осцилација дугорочно гледано ипак има тренд пада. Ипак,  се иста количина брента продавала за 48,66 долара, а да ли ће се и како овај раст цене нафте одразити на локлана тржишта видеће се.

Дакле, цене горива су у паду, али већих промена у односу цена на тржиштима у окружењу и у Србији нема. Наиме, цена литре безоловног бензина на пумпама у нашој земљи и даље негде око средине у региону, док је литар евродизела међу најскупљим у окружењу.


ТНГ најскупљи у Грчкој

Возачи који као погонско гориво користе течни нафтни гас најмање новца за пуњење резервоара потрошиће ако га сипају у БиХ, где ово гориво кошта око 0,39 евра, а највише ће платити у Грчкој где је готово дупло скупље - око 0,75 евра. У Србији ТНГ кошта око 0,62 евра, а више од тога плаћају га возиачи у Словенији 0,66 евра и Мађарској 0,68 евра. Јефтиније него у Србији ТНГ кошта у Румунији - око 0,43 евра, Македонији - око 0,44 евра, Бугарској - око 0,50 евра, Хрватској, 0,51 евро, Албанији - око 0,55 евра и Црној Гори где ТНГ кошза 0,60 евра.


Безоловни бензин у нашој земљи кошта око 1,18 евра и скупље него у Србији ово гориво плаћају возачи у пет земаља и окружењу. Најскупље је ово гориво точити у Грчкој јер је за литар потребно око 1,52 евра, а потом у Албанији, где је за литар овог горива потребно око 1,30 евра. У Хрватској возачи за литар бензина морају да издвоје око 1,23 евра, Словенији око 1,22 евро, а у Црној Гори је цена литре бензина готово идентична с оном на домаћим пумпама јее кошта око 1,19 евра. Најповољнија цена безоловног бензина је у Босни и Херцеговини, где литар кошта око 0,92 евра, те Македонији и Румунији где литар бензина возачи плаћају 0,98 евра. У Буграској је литар безоловног бензина око 1,03, а у Мађарској око 1,08 евра.

С ценом евродизела од око 1,22 евра возачи у Србији плаћају ово гориво јефтиније само у односу на Грчку, где литар кошта око 1,26 евра и Албаније, у којој евродизел кошта око 1,28 евра. Најповољније је евродизел наточити у Македонији пошто је за литар потребно око 0,76 евра, а потом у БиХ  где кошта око 0,90 евра и Румунији у којој литар евродизла кошта око  0,96 евра. У Бугарској је за литар евродизела потребно  око 1,01 евро,  а у Мађарској  око 1,07 евра. За ову врсту горива у Словенији и Хрватској је потребно око 1,11 евра.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести