У Словенији пао један кредит у "швајцарцима"

ЉУБЉАНА: Виши суд у Словенији поништио је данас један уговор о стамбеном кредиту са валутном клаузулом у швајцарским францима, јер зајмопримац није био обавештен о високим ризицима које носи такав уговор, изјавио је данас адвокат зајмопримца. 
Franci svajcarci/ pixabay.com

Чак 524 милиона евра кредита словеначких банака је сада под знаком питањама због одлуке којом је клаузула у ЦХФ проглашена ништавом, преноси Ројтерс.

"Ово је пресудна одлука. То је прва таква одлука у Словенији и једна од првих у Европској унији", изјавио је адвокат Роберт Прајнингер за Ројтерс.

"Главни разлог за доношење такве одлуке је да су банке биле свесне високих ризика и могућности депрецијације швајцарског франка, али да о тим ризицима нису информисале клијенте. То је била веома неморална пословна пракса", додао је он.

Према одлуци суда, зајмопримац мора да словеначком огранку аустријске банке Спаркасе отплати само главницу кредита без камата, што значи да ће укупна отплата бити најмање 60 одсто нижа него што би то била да уговор није проглашен ништавим, рекао је адвокат.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести