Унија послодаваца Србије: Минималац свима био од велике помоћи

Чак 70 одсто предузећа у нашој земљи имало је ниже приходе прошле године него годину дана раније, приближно четвртина фирми задржала је исте приходе лане као и 2019. године, а само четири одсто фирми успело је да оствари раст прихода, показало је истраживање Уније послодаваца Србије, спроведено уз подршку Међународне организације рада.
Becej-_Knott-_Vucic
Фото: Дневник (В. Фифа)

Акета на основу којих се дошло до података спроведена је крајем 2020. године и почетком ове године, у којој је учествовлао више од 400 домаћих фирми.

Истраживања су показала, да пандемија ковид-19 није поштедела ниједан сектор, али да постоји битна разлика у положају одређених привредних грана. Мере Владе Србије привредници су оценили као изузетно снажне (по уделу у БДП) и као несумњиву помоћ.

Истраживање је показало да скоро 70 одсто предузетника неће смањивати број запослених.


Мале фирме најпогођеније

Скоро 30 одсто предузећа сматра да ће им бити потребна додатна подршка како би постали или остали одрживи у свом пословању. Овај проценат је највећи код микро предузећа (34одсто), а далеко најмањи код великих фирми (само шест одсто). Подаци потврђују општи закључак да је криза највише погодила микро и мала предузећа, а да су велике компаније показале далеко већу отпорност на удар кризе.


Отпуштања су вероватна код 15 одсто анкетираних, али тај недостатак радних места требало би да надокнади оних 16 одсто предузећа која верују да ће у наредном периоду имати ново запошљавање. Код великих фирми чак трећина верује да ће им требати нови радници.

Међутим, анкета је показала да подршка није била прилагођена потребама појединих сектора. Већина угрожених предузећа није добила довољно помоћи и очигледна је потреба за циљаним мерама, како би се делотворније користила расположива средства. За 37одсто предузећа мере Владе Србије су биле адекватне, а осам одсто њих кажу да су спасиле њихова предузећа. За десет одсто испитаних мере Владе су потпуно неадекватне или недовољне, а четвртина каже да су могле бити боље.

Мера подршке која је највише искоришћена је минимална зарада за запослене, а најмање предузећа користило је кредите Фонда за развој или из Гарантне шеме. Више од пола фирми недостатак финансијских средстава покривало је из својих резерви (55одсто), мораторијум на кредите користила је трећина предузећа, а кредите банака, или Фонда за развој/Гарантне шеме по 17одсто.Проблеме са финансијама није имало 17одсто привредних субјеката.

З. Делић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести