Вест која ће многима ЗАГОРЧАТИ живот: Поскупљују ЧОКОЛАДЕ и СЛАТКИШИ, а разлога је више

АМСТЕРДАМ: Веће цене какаа и шећера утицале су на знатно поскупљење чоколаде и слаткиша, преносе данас холандски медији.
bombone slatkisi
Фото: pixabay.com

Како се ближи крај лета, произвођачи почињу да стварају залихе  посластица попут чоколадних слова и пепернотен колачића који се традиционално продају за холандски народни празник Синтерклас почетком децембра. Потрошачи могу очекивати да ће ове године платити много више за ове посластице због великог повећања цена какаа и шећера, преноси холандски НОС.

Произвођач чоколаде Дросте саопштио је да ће чоколадна слова ове године бити скупља за око 10 до 15 одсто. Укључујући прошлогодишња повећања цена, потрошачи ће сада плаћати до 30 одсто више него у периоду пре напада  Русије на Украјину чиме је изазвана огромна инфлација, наводи НОС.

То је једноставно неопходно, рекао је комерцијални директор Дростеа Бернард Брумелар.

Плаћамо 50 одсто више за какао, нашу главну сировину, и 25 одсто више за шећер, објаснио је он.

Поврх тога, компанија се суочава са већим трошковима енергије, паковања, транспорта и рада, као и сви остали.

Директор и власник компаније за производњу кекса "Ван Делфт бисквитс", Оскар де Ланге, наводи сличне проблеме. Верујем да ће колачићи пепернотен ове године за потрошаче поскупети за око 20 одсто, рекао је он.

То значи да ће се цена кесе ове врсте колачића са чоколадом од једног килограма, на пример, приближити износу од пет евра. Де Ланге, међутим, није превише забринут за бројке које говоре о продаји. Продаја ускршњих јаја ове године, на пример, није опала иако је кеса од килограма први пут продата за преко пет евра.

Потрошачи неће купити мање, упркос цени од 5,49 евра за кесу. Празници попут Ускрса и Синтеркласа су ипак једном годишње и ту је укључено  много осећања и емоција, сматра Де Ланге.

Цене какаоа на њујоршкој берзи су на највишем нивоу у више од десет година.

Цене су близу претходног врхунца из 2011. године, рекао је за НОС економиста прехрамбеног сектора ИНГ, Тијс Геијер.

Овде су важни фактори неповољни временски услови и прогнозе жетве у главним производним подручјима, објаснио је он.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести