ПОСКУПЉЕЊЕ НА ПУМПАМА Више цене горива због повећања акциза

Цене горива на домаћим пумпама последњих дана нешто су више, па је литар безоловног бензина сада око 146 динара, док за литар евродизела треба око 155 динара.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Цене су повећане последњих недељу дана, али разлог није раст цене сирове нафте, који је прошле недеље био видљив, већ повећање акциза на деривате нафте. Наиме, акцизе на бензин више су за 1,60 динара, а на дизел 1,64 динара по литру. Тако је сада акциза на бензин 54,94 динара уместо досадашњих 53,34 динара,  док је акциза на дизел гориво повећана с 54,86 на 56,50 динара по литру.

По речима секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића, акцизе на гориво повећаене су у другој половини марта, а то се сада манифестовало на цене горива у малопродаји.

- Последњих неколико дана гориво на бензинским пумпама у Србији је поскупело, а на то је у највећој мери утицао раст акциза јер је по том основу - каже Мићовић.  - Трошак је, када се обрачуна и порез на додату вредност, сада увећан за нешто мање од два динара по литру.

Дакле, на цене горива у Србији за сада није утицало поскупљење  нафте на светском тржишту, а слично је било и на тржиштима у региону. Да ли ће тренутна ситуација везана за цену нафте јер црно злато на светским берзама, а због ситуације у Сирији, бележи раст, утицати на даљи раст цене сирове нафте, сада је веома тешко рећи. Наиме, прошле недеље цена нафте непрекидно је ишла на више, али је првог радног дана ове недеље тај континуитрани раст цене заустављен.


Важно имати довољно залиха

- Сада се доста се говори о цени сирове нафте и њеном евентулном поскупљењу, међутим, треба размишљати и о стабилности снабдевања - каже Томислав Мићовић. - С обзиром на регион где је сукоб и тренутну политичку ситуацију, потребно је размишљати да ли би то могло утицати на евентуално смањење испорука нафте. За сада таквих најава нема и треба се надати да неће бити смањења испорука нафте из тог региона јер би то могло довести до поремећаја у снабдевању европског тржишта. Истовремено, то је добар подсетник колико је за сваку државу важно да има довољно залиха за превазилажење евентуалне несташице.


- Сада је цена барела нафте типа “брент” око 71 долар и то није драстично поскупљење јер је и у јануару барел вредео око 70 долара. За сада се не може предвидети како ће се цена сирове кретати. Ипак, садашње стање на севтским берзама не наговештавају велику промену цене сирове нафте, па не би требало очекивати ни поскупљење горива - каже Мићовић. 

Он напомиње да је током ове године цена нафте и падала и расла, а да је добро што је прошлонедељни тренд раста заустављен. Наиме, почетком прошле недеље цена нафте порасла је за за неколико долара, односно барел је с око 67 долара с почетка недеље, зауставио на око 71 долар, а приближно толико ова количина нафте коштала је и и јуче.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести