ЗИМНИЦА ЗЛАТА ВРЕДНА Рат и временске непогоде запаприле туршију

Некада се сматрало да се у посао прављења зимнице упуштају пре свега они слабије платежне моћи који не могу себи да приуште куповину готове.
zimnica
Фото: pixabay.com

Сада је, међутим, питање да ли је и зимница у сопственој режији доступна већини.

На питање да ли ћемо ове године ајвар плаћати као кавијар одговарао је у јутарњем програму Курир телевизије дипл. инж. Горана Ђаковића, главни уредника Агробизниса.

- Зимница неће бити луксуз, али ће бити поприлично скупа са аспекта грађана, а са аспекта пољопривредника то су реалне цене, с обзиром на то колико су морали да раде и улажу да би добили свој производ који доносе на пијацу и продају нашим грађанима - рекао је Ђаковић.

Констатовао је да је ова година била изузетно тешка за пољопривреднике.

- Ово је била изузетно тешка година за пољопривреднике. Ако се имају у виду климатски услови, видели сте колико је било кише и влаге и самим тим било је и више болести и штеточина. Поскупела су и минерална ђубрива кад је кренуо рат у Украјини, а цене које су прошле године биле на пијаци нису баш пратиле трошкове производње - каже Ђоковић и додаје:

- Коначно смо дошли у једну раван што се тиче саме цене коштања производње поврћа. Потрошачи то наравно осећају, али мораће више да плате да би имали сопствену зимницу. Постоје две школе мишљања што се тиче производње зимнице или куповине. Или да сами производите, што значи да морате морате да уложите и новац и труд и рад да бисте током целе зиме имали зимницу или можете да је купујете онда кад вам треба.

(Kurir.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести