Од ЕИБ Србији милијарду евра за инфраструктуру, дигитализацију

СОФИЈА: Србија и Европска инвестициона банка (ЕИБ) потписале су, на самиту о Западном Балкану у Софији, Меморандум о разумевању о финансијској подршци те банке Србији од милијарду евра за инвестиције у кључно инфраструктурно повезивање, дигитализацију, рурални развој, енергетску сигурност и градски саобраћај. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Церемонији потписивања Меморандума су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председник ЕИБ-а Вернер Хојер, председник Комисије ЕУ Жан-Клод Јункер, председник Европског савета Доналд Туск, и премијер Бугарске Бојко Борисов, наводи се у саопштењу ЕИБ-а, достављеном Тањугу.

Меморандум потврђује подршку ЕИБ Групе Србији за инфраструктурно повезивање, укључујући аутопут мира Ниш-Приштина-Тирана, за дигитализацију српских школа, локални и сеоски развој, енергетску безбедност и градски саобраћај, истичу из ЕИБ-а.

Поред тога, Европски инвестициони фонд (ЕИФ, део ЕИБ Групе) потписао је споразуме о гаранцијама у укупном износу од 180 милиона евра са Креди Агрикол банком Србија и Уникредит банком Србија за подршку српским малим и средњим предузећима. 

Споразум са Креди Агриколом, којим се обезбеђује 50 милиона евра за иновативна мала и средња предузећа, потписан је у оквиру иницијативе Европске комисије ИнновФин, који је подржан програмом ЕУ за истраживања и иновације Хоризон 2020. 

Споразум о гаранцијама ЕИБ-а, подстаћи ће Креди Агрикол банку да обезбеди 50 милиона евра кредита за 120 иновативних малих и средњих предузећа по повољнијим условима, објашњава се у саопштењу. 

Друга трансакција, која доноси додатних 130 милиона евра кредита за 3.500 малих и средњих предузећа, представља проширење постојећег споразума са Уникредит банком Србија у оквиру ЦОСМЕ програма Европске комисије за МСП.

"Споразуми о гаранцијама потписани данас са банкама у региону показују снажну подршку предузетништву и иновацијама. Наш рад побољшава живот људи широм Западног Балкана", рекао је председник ЕИБ-а Вернер Хојер. 

ЕИБ, као један од водећих међународних финансијера на Западном Балкану, на самиту у Софији је још једном потврдила своју посвећеност подршци региону на путу према Европској унији, наводи се у саопштењу. 

Од 2007. године, ЕИБ је потписала споразуме о кредитирању пројеката на Западном Балкану у износу од 7,5 милијарди евра, а у досадашњем току године је потписала кредите у вредности од преко пола милијарде евра.

"У овим временима растућих економских и друштвених изазова, ЕИБ ће интензивирати своје инвестиције и финансирање на Западном Балкану кроз Иницијативу економске отпорности и друге програме", поручио је Хојер.

Истичући да је транспортна инфраструктура кључна за економски раст и конкурентност, јер омогућава слободније кретање људи и робе, Хојер је додао да се "бољом мобилношћу постиже социјална кохезија, економски раст и запошљавање".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести