Озакоњење бесправних објеката у року од шест месеци

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да би озакоњење око 1,5 милион бесправних објеката, на основу предлога новог Закона,

 који ће се већ следеће недеље наћи у скупштини, требало да спроведе у периоду од шест месеци.

Михајловић је одговарајући на питања новинара у Краљеву, истакла да је циљ Министарства да на брз и јефтин начин легализују све објекте који буду могли да се легализују, односно у складу са условима на терену.Михајловић је, међутим, поручила да неће моћи да се легализују објекти грађени у парковима природе, на клижиштима и другим местима на којима је строго забрањена градња.

 "Морамо једном да завршимо тај процес. Знам да ће многи рећи да то није праведно (према онима који су раније платили легализацију), и могу да се сложим са тим, али једном морамо то да урадимо с обзиром да је друга варијанта да тих око 1,5 милион људи оде у затвор с обзиром да је још 2002. закон превидео да је нелегална градња кривично дело", истакла је министарка.

 Михајловић је навела да ће се након завршетка озакоњења бесправних објеката, сваки метар нелегалне градње третирати као кривично дело. Како је рекла, грађани ће имати легалне објекте уписане у катастар, а дрзава ће имати користи, јер ће се за те објекте плаћати порез.Михајловић је подсетила да нови закон предвиђа да се обавезно уђе у процес легализације, с обзиром да ће сви са нелегалним објектима добити решења о рушењу и да ће се то и догодити уколико не започну процес озакоњења.

Она је додала да су од скоро 1,5 милион нелегалних објеката између 80 и 85 одсто стамбени објекти.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести