ПКВ: Српски винари у мађарском Егеру

Делегација у којој су били професори Универзитета у Новом Саду, тридесетак винара, као и виноградари, недавно је, у организацији Привредне коморе Војводине, боравила у дводневној стручној посети винској регији Егер у Мађарској. Циљ посете био је упознавање с развојем виноградарства и винарства у регији Егер, једној од 22 у Мађарској.
1
Фото: винари у Егеру

У винској регији Егер војвођанска привредна делегација сусрела се с тамошњим винарима и виноградарима, представницима Удружења младих винара Егера и Привредне коморе жупаније Хевеш, а обишли су и неколико винарије – „Тумерер”, „Света Андреја”, „Тот Ференц”, „Гал Тибор” и „Бољки”.

По речима више саветнице за туризам у ПКВ-у Драгице Самарџић, регија Егер веома је интересантна, и то не само због капацитета које има када је у питању производња грожђа и вина већ и због винског туризма. Колико је вински туризам значајан, истакла је она, потврђује податак да је у Егеру током прошле године остварено 303.000 ноћења туриста.

– С тог аспекта може се видети колико вински туризам доприноси развоју других привредних грана и остваривању прихода – рекла је Драгица Самарџић. – Наравно, основ за то је велика производња, а Егер то има јер је на том подручју око 6.000 хектара под засадом винограда, што је нешто мало мање од трећине укупних површина под виноградима у Србији. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести