Аграр погурао Србију - друга у Европи по расту извоза у доларима 

НОВИ САД: Србија је на другом месту у Европи, одмах иза Малте, по процентуалном расту извоза у доларима у 2016. години, а највећи допринос томе је дао извоз пољопривредних производа, изјавио је директор Удружења Жита Србије Вукосав Саковић.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

"Чланице Удружења Жита Србије извезле су 3,5 милиона тона робе и највише допринеле суфициту у спољној трговини пољопривредних производа", рекао је Саковић на традиционалном Дану житара, који је организовало Удружење "Жита Србије" у сарадњи са Организацијом за храну и пољопривреду УН (ФАО), у оквиру 84. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

"Када посматрамо Европу у претходној години, 14 земаља забележило је раст извоза, а изражено у процентима, Србија је на другом месту, одмах иза Малте", казао је Саковић, наводи се у заједничком саопштењу ФАО и "Жита Србије".

У свету је, како каже, само 68 земаља у 2016. години имало раст извоза у доларима, а ако посматрамо раст у односу на претходну годину у процентима - Србија се налази на петом месту. 

"Сарађујући са Организацијом за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) и Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) у овој години се трудимо да додатно побољшамо тржишни амбијент како би резултати у извозу били још бољи", истакао је он.

Координатор ФАО и ЕБРД пројеката у Србији Милош Миловановић каже да је пројекат унапређења извоза житарица и уљарица из Србије започет почетком године у сарадњи са "Жита Србије", и да ЕБРД и ФАО желе да помогну у подизању капацитета локалних произвођача и извозника, али и "отварању врата" страних тржишта на којима Србија још увек није присутна са својим производима.

"Кренули смо са представљањем овог сектора пољопривреде Србије на скупу произвођача житарица "Black Sea Grain" одржаном у априлу ове године у Кијеву, а у плану је и наступ на "Global Grain" конференцији која ће се одржати у новембру ове године у Женеви", рекао је Миловановић.

На Дану житара презентовани су резултати у производњи, трговини и извозу српских житарица и уљарица, и уручена су признања најуспешнијим компанијама у сектору производње, прераде и трговине житарицама и уљарицама.

Признање за остварене резултате у 2016. години добиле су компаније Almex из Панчева за резултате постигнуте у преради кукуруза, компанија Конзул из Новог Сада за резултате постигнуте у извозу уљане репице и извозу пшенице, новосадски GLENCORE SRB за резултате постигнуте у извозу сунцокрета, београдска компанија RWA Србија за резултате постигнуте у извозу соје, VICTORIA GROUP из Новог Сада за резултате постигнуте у извозу сачме, Жито Бачка из Куле за резултате постигнуте у извозу брашна и MK Commerce за резултате постигнуте у извозу кукуруза и за извозника године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести