Биће КУКУРУЗА, ЧАК ДВА милиона тона више ЕВО ГДЕ ЈЕ ОМАНУО РОД (ФОТО)

У атару општине Србобран почела је жетва кукуруза, али ратари нису пођеднако задовољни приносима.
Ф. Бакић/ Жетва кукуруза у кулском атару
Фото: Ф. Бакић/ Жетва кукуруза у кулском атару

На њивама где није било леда и олује приноси се крећу од седам до осам тона по хектару, док је у пољима на којима је усев страдао од невремена кукуруза принос свега три тоне по јутру, а и једни и други кажу да им се, без обзира на висину приноса, трошкови сетве не уклапају у садашњу цену кукуруза.

На Продуктној берзи Нови Сад јуче је кукуруз коштао 18,3 динара килограм, а лане у ово време новим кукурузом се трговало по цени од скоро 37 динара.

6,8 тона очекује се просечан принос

Пољопривредник из Турије Саша Атанасковић добио је између седам и осам тона по хектару и рекао да је то добар принос у односу на онај који имају други земорадници, али недовољан.

Фото: Ф. Бакић/ Жетва кукуруза у кулском атару

- У Турији је земљиште идеално за кукуруз, па смо ранијих година имали и десет до 12 тона по хектару - каже Атанасковић.

По његовим речима, два пута током лета било је леда и олује, али не на целом подручју општине Србобран.


Извоз у околне земље

Директорка „Жита Србије „Сунчица Савовић је нагласила да не постоје изгледи да кукуруз значајније поскупи и достигне цену од пре годину дана када је род из 2022. године коштао скоро 37 динара.

- Сви пројектни биланси показују да ће кукуруза бити доста у свету .У Руској Федерацији очекују већи род у односу на прошлу годину, а биће га и у Украјини. Од околних земаља Румунија, Мађарска и Бугарска које су наша конкуренција кукуруза ће, такође, имати за извоз. Наша тржишта за извоз биће Албанија, Италија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија уколико трошкови транспорта буду јефтинији него да кукуруз довозе из Украјине - истакла је Сунчица Савовић.


- Тамо где ћуди климе нису оштетиле усев приноси су бољи, али то неће помоћи да се уклопимо у трошкове сетве без обзира на колико имамо кукуруза јер је скоро дупло јефтинији него прошле године - указује Атанасковић.

Ратар Ђорђе Грујић из Србобрана има мало мање од три тоне по јутру кукуруза. -То је мали принос и бићу у минусу јер са садашњом ценом нећу покрити трошкове сетве, а и други земорадници биће у минусу или на нули, без зараде - казао је Грујић.

Директорка „Жита Србије „ Сунчица Савовић казала је за „Дневник„ да први резултати жетве показују да ћемо кукуруза имати више него прошле жетве и да ће бити бољег квалитета, али да ће приноси бити нижи у односу на десетогодишњи просек. - Очекује се да просечан принос буде 6,8 тона по хектару и да са 900.000 хектара ове године добијемо око 6,2 милиона тона кукуруза - рекла је Сунчица Савовић.  Она је подсетила да је лане под кукурузом било 950.000 хектара, да је просечан род због суше био свега 4,9 тона по хектару, а да је домаћи десетогодишњи просек 7,6 тона по хектару.

Фото: Ф. Бакић/ Жетва кукуруза у кулском атару

- Уколико очекивања „Жита Србије” буду тачна кукуруза ћемо имати за два милиона тона више него лане, када га је због велике суше било око 4,1 милион тона - казала је  Сунчица Савовић и истакла  да ћемо за разлику од прошле жетве у овој жетви имати кукуруза за извоз.

З. Делић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести