Цена јунади у откупу пала до 1,2 евра по килограму

НОВИ САД: Удружење Агропрофит, у чијем саставу је групација товљача квалитетних раса јунади, упозорила је данас да је понуда утовљене јунади порасла, а цена у откупу пала до 1,20 евра по килограму живе мере.
Na tržištu se stvorio ogroman višak junadi Foto:privatna arhiva
Фото: На тржишту се створио огроман вишак јунади Фото:приватна архива
Затражили су помоћ од државе због, како је саопштено, застоја у продаји јунади.
 
То удружење је раније замолило владу да интервенишу са додатном премијом за јунад да би се ублажила ниска откупна цена и омогућила обнова това, а у међувремену је, наводи Агропрофит, порасла понуда, а пала цена.
 
Накупци су успели да по багателној цени преузму више од 1.500 јунади, али им је то пре пар дана онемогућено у Мачви, Срему и Банату, пошто су сточари прихватили препоруку да одустану од продаје, кажу у Агропрофиту.
 
Управни одбор Удружења, које окупља 240 фармера, чланова Производне групе товљача, данас је остало при препоруци да се и даље обустави продаја свим купцима који нуде мање од два евра по килограму живе мере.
 
Наводе да, на основу анализе информација из региона, многи фармери који су по ниској цени продали јунад не размишљају о обнови производње, као и да су све рачунице тог удружења показале су да се са два милиона евра помоћи фармерима на дужи период може стабилизовати та грана говедарства.
 
Уколико би кланичари платили цену већу од 1,65 евра/кг, тај износ помоћи државе био би, кажу, знатно мањи, али би довео откупну цену до 2,10-2,15 евра/кг, као и да се управо због тог очекивања интервенције државе фармерима не препоручује да продају јунад по нижој цени од два евра по килограму.
 
Једини извозник и кланичар Срем Шид јуче је повећао цене у откупу на 1,85 евра/кг, али се неће бавити већим утоваром, пошто ће за наставак извозног посла у Турску (700 тона јунећег меса) прво клати јунад са своје фарме и од вишегодишњих партнера.
 
Та кланица од јуче коље за партнера у Турској дневно 150 јунади, за извоз према раније склопљеном уговору. Том кланичару је за реализацију посла потребно око 2.350 јунади.
 
Агропрофит предлаже да се уведу поред постојеће премије од 15.000 динара по испорученом јунету нова додатна премија од 20.000 динара, што би знатно омогућило трговину.
 
Истичу да би та мера добро дошла кланичарима и фармерима и већина одгајивача сматра да је реална цена живе мере јунади 2,0 - 2,10 евра по килограму, а да се у откуп укључе све расе и грла тежа од 400 килограма.
 
Производна група Удружења Агропрофит окупља 240 сточара, њих 160 сада нуди више од 3.000 јунади, а групи су се прикључиле и две фарме са по још 3.000 јунади.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести