Ђаковић: Откупна цена пшенице за робне резерве 40 динара

ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ: Министарство пољопривреде је данас понудило откупну цену пшенице за робне резерве од 40 динара по килограму, изјавио је саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић учествујући на радионици коју су организовали Дунав осигурање и Агропрес.
Psenica/Dnevnik/arhiva
Фото: Дневник/архива/

“Данас смо изашли са ценом од 40 динара са ПДВ-ом, што је добра цена која обезбеђује велики приход пошто се очекује да ће просечан принос у Србији за ову годину износити пет тона по хектару. Очекујемо да ће свако пољоприврено газдинство у просеку зарадити око 800 евра по хектару пшенице”, рекао је Ђаковић.

Радионица о едукацији пољопривредика о значају осигурања пољопривредних производа одржана је на имању Војислава Ђорђевића у Чешљевој Бари у Великом Градишту.

Власник пољопривредног газдинства и корисник осигурања Војислав Ђорђевић истакао је да су овакве мере обезбеђивања пољопривредних производа изузетно значајне с обзиром на климатске промене са којима се суочавамо.

Он је навео да је био скептичан када је добио понуду да осигура пољопривредно имање, али да је након консултација са породицом и имајући у виду какву штету су претрпели пољопривредници у његовој околини, одлучио да осигура имање.

Додао је да је корисник полисе Дунав осигурања последњих пет година, а да се пољопривредом бави од 2011. године.

Тренутно обрађује око 110 ха земље на којој гаји сунцокрет, кукуруз, пшеницу и соју.

Ђорђевић је истакао добру сарадњу са Дунав осигурањем, чији агенти су према његовим речима увек доступни.

Навео је да је његово искуство са овом компанијом било веома позитивно и када је претрпео штету.

“Агент за процену штете, кога сам позвао дошао је већ сутрадан а одштета ми је у потпуности исплаћена веома брзо", рекао је Ђорђевић.

Као повратник из Аустрије рекао је да се оваква пракса у иностранству примењује уобичајено, и да се пољопривредна производња прво осигура, и тек након тога следи сетва.

Директор главне филијале Дунав осигурања у Пожаревцу Владан Миловановић је рекао да ова филијала покрива укупно осам општина на територији Браничевског округа.

Истакао да је изузетно задовољан растом броја корисника премије у односу на 2021. годину који износи 60 одсто.

Додао је да је до тога довео и раст цена пољопривредних култура, али и да су улагања знатно већа због повећане цене горива, ђубрива и хемијских средстава којима се производ третира.

У прилог доношењу одлуке пољопривредника да се осигурају, како је казао, иду и субвенције које даје држава, као и приступачне премије осигурања.

“Практична цена по хектару за доминантне културе ратарске културе на нашој теиторији је 3.000 динара по хектару, што наравно зависи од очекиваних приноса, договорених цена. У односу на сва друга улагања по хектару та цена није велика посебно кад се узме у обзир да се 40 одсто премије рефундира од стране државе”, рекао је Миловановић.

Као посебно важно навео је да Дунав осигурање не наплаћује премију одмах, већ само почетну, прву рату, а вечи део премије се наплаћује на крају сезоне, по убирању усева.

Оценио је да је и то погодност за пољопривреднике јер не морају да одвајају велика средства за осигурање у тренутку када започињу производњу.

Нагласио је да су екипе Дунав осигурања увек доступне корисницима, посебно на терену, и да се у случајевима када дође до штете, процена и одштета обављају у кратком року.

Саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић се посебно осврнуо на значај едукације свих заинтересованих за бављење пољопривредом и навео да су њима неопходни јасан приступ, прецизне и једноставне информације.

“Потребно је стално радити на образовању пољопривредних произвођача, када је реч о примени агротехничких мера као и осигурања пољопривредне производње. Министарство пољопривреде сматра да је осигурање мера коју би они обавезно требало да примењују, због чега је и субвенционишемо и то од 40 до 70 одсто у зависности од региона где се налази производња”, рекао је Ђаковић.

Додао је да се у значај осигурања и лично уверио будући да је и сам пољопривредник.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести