Добра цена ће погурати сетву хлебног жита

Октобар је месец када треба сејати пшеницу, па ратари уз жетву кукуруза припремају оранице и за нови род хлебног зрна.
setva
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

У посао улазе са тренутном ценом пшенице од 29,4 динара по килограму (са ПДВ) на Продуктној берзи Нови Сад, што је за 25 одсто виша цена него лане у исто време, када је килограм зрна био 21,4 динара.

Осим што је усев скупљи и цене репроматеријала су отишле нагоре па су земљорадници отприлике на истом. Зато ће је сејати као и лане на приближно истим површинама, што значи да ћемо имати под пшеницом опет око 600.0000 хектара.

Мада је суша, ратаре то не брине одвише. Неће журити са сетвом, али неће ни чекати кишу. Искуство их је, кажу научило, да је боље семе ставити у суву земљу, него га држати у џаковима.

Пољопривредник са Ченеја у близини Новог Сада Александар Летић ове јесени посејаће за десетак одсто више пшенице него лане јер уз жито сеје и кукуруз и соју.

600.000 хектара очекује се да ће бити посејано пшенице

-Урадио сам редуковану обраду због суве земље и очекујем, да ћу пшеницу сејати средином месеца - казао је Летић.

Што се тиче тренутне цене пшнице на берзи, Летић истиче,да није лоша за оне који још пшеницу нису продали и ако су имали приносе од пет до шест тона по хектару.


Најважније је декларисано семе и ђубриво

Са новосадског Института за ратарство и повртарство др Владимир Аћин каже да се пшеница може сејати током октобра и да нема правила у којој декади месеца је најбоље обавити сетву.

- Време диктира посао на њиви – каже др Аћин. - Тачно је да земљи недостаје влаге, али је у околини Новог Сада и Сомбора киша пре неколико дана поквасила површински слој земље, па је земљорадницима било лакше да обаве предсетвене припреме, премда тај посао, упркос суши, раде земљорадници и тамо где није било кише. Најважније је да се посеје декларисано семе, уради анализа земљишта и наспрам количине хранива одреде дозе минералних ђубрива.


По речима ратара Јозефа Фокмана из Кисача, он ће прво извадити репу и онда на тој парцели припремити земљу за сетву пшнице.

– Нећу журити, дугачак је месец – каже Фокман и наглашава да ће сетва ове јесени бити баш скупа. – Килограм семена је 71 динар, а по хектару треба од 220 до 250 килограма, док стотину килограма ђубрива кошта од 7.000 до 8.000 динара, а потребно је 350 килограма минералног ђубрива за хектар пшенице – истакао је Фокман.

50.000 динара по хектару треба за сетву пшенице

И у Банату у Иванову у околини Панчева ради се на њивама да би се припремила сетва пшенице. Земљорадник Венцел Пејов каже да ће га сетва коштати по хектару мало изнад 50.000 динара по хектару. – Имамо најскупље гориво у односу на околне земље, литар дизела је сада 162 динара, а за сетву треба по хектару око 80 литара, али земљорадници обично купују око 60 литара јер избегавају у припреми земљишта све машинске операције да би јефтиније прошли – навео је Пејов. И он каже да је земља сува, али наводи да га је искуство научило да је боље кишу чекати на њиви, него у кући, односно да је боље посејати, па чекати да падавине поквасе оранице.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести