Договор министарства и малинара, инспекције излазе на терен

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић договорио се данас са представницима малинара да од понедељка све надлежне инспекције изађу на терен и контролишу откуп малине и купине у Србији.
kupina
Фото: pixabay.com/Kupina

На састанку представника малинара са министром пољопривреде, договорено је да посебно формирани тимови надлежних институција од следеће недеље контролишу откуп, продају, извоз и увоз малине и купине, а то би, према речима председника Асоцијације малинара Србије Добривоја Радовића, као крајњи циљ требало да допринесе да се уреди тржиште српског "црвеног злата", те да се цена формира у складу са тржишним принципима.

Држава је формирала, каже Радовић за Танјуг, два тима који чине представници струке и надлежних инспекцијских служби, МУП-а, Министарства пољопривреде, затим финансија, трговине...

"Разговарали смо и о краткорочним и о дугорочним проблемима. Ово су проблеми који су настајали више година", наводи Радовић.

Објашњава да ће на проблему откупа малине и купине у Србији радити два тима, а такозвани тим "Б" креће са радом од понедељка.

Радовић додаје да на састанак у ресорно министарство представници малинара нису дошли да разговарају о цени, већ само да траже да се уреди тржиште.

"Кад уредимо тржиште на нивоу целе Србије по питању малине, купине и других култура, имаћемо адекватну цену производа", наводи Радовић.

Управо ће, каже, контрола откупа довести до бољих услова и тржишне утакмице што би требало да утиче на постизање цене коју малинари очекују.

Значајни проблеми, истиче Радовић, забележени су прошле године, када је утврђено да на откупним местима нису издавани такозвани откупни листићи или су "фингиране" цене откупа малина и купина.

"Неко је код откупљивача писао 100 динара, а просечно плаћао 80 динара. Такође, није урађено стручно класирање, то су радили људи који нису стручни, откупљивачи. Ту је дошло до обарања система", напомиње Радовић.

Контрола комплетног система, каже, од килограма набране малине, од гајбице до крајњег купца и трпезе, оно је што траже произвођачи.

Упутиће, истиче, захтев влади за испуњење данас договорених захтева, међу којима је и онај, да се на малину произведену у Србији стави ознака географског порекла.

"Захтев ћемо упутити влади сутра како више не би долазило до мешања увозне и домаће малине", објашњава Радовић.

Малинари неће, у случају да се договорено не испоштује, више блокирати саобраћајнице, већ ће, каже, блокирати "оне који праве проблеме", хладњачаре и извознике.

"Највећи проблем су извозници. Држава мора уредити тржиште. Као што је нас натерала да многе ствари испоштујемо, да се боримо као добри пољопривредни произвођачи да производимо добар квалитет, тако њих мора натерати да поштују и плацахју обавезе, а да сви будемо задовољни". 

Указује да се на годишњем нивоу у државну касу од малина и купина слије од 250 до 300 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести