ДУШАНУ ГОВОРИЛИ ДА НЕ РИЗИКУЈЕ, А САД МУ ЗАВИДЕ! Док други тек саде кромпир, он већ може да га вади (ВИДЕО)

Душана су многи критиковали када је пре више од два месеца засадио кромпир. Ово су називали ризичном садњом, али сада су се ствари промениле. Он је на мрежи X поделио видео на којем је приметно да је кромпир скоро спреман за вађење.
1
Фото: screenshot / X / dusan_tufegdzic

- Ова парцел од 7 хектара кромпира је сађена 4. фебруара, за 10 дана се вади. Била је покривена до 25 марта Лутрасилом. Временске прилике и најава за наредни период су ме определили да уђем у " ризичну " садњу. Многи су ме критиковали, написао је Душан.

Воће одавно процветало

- Јабучасто воће по правилу би требало касније да цвета, што му је и карактеристика, најпре крушка, а потом јабука и дуња. Од коштичавих врста које имају експлозивније цветање, шљива је већ почела да бубри, кајсија увелико цвета, а видећемо шта ће бити са трешњом и вишњом. У сваком случају, ако се настави овако топло време и високе температуре за ово доба године, а предвиђено је такво време до 15. марта, све врсте ће кренути са вегетацијом и цветањем – објашњава Милинковић.

По његовим речима, највећи проблем за све воћке тенутно су ноћне температуре које ни тренутно а ни по временској прогнози неће падати испод 10 степени Целзијуса, док је, с друге стране, средња вегетациона температура око 11 степени.

Фото: pixabay.com/ilustracija

- Тако смо ушли смо период када сокови који крену у биљци више не могу да се зауставе, а дневне температуре од 20 степени само настављају провоцирање вегетације. Мислим да ћемо имати једну од најранијих година цветања воћа, бар у последњих 27-28 година моје каријере. Јер, нама је најраније шљива цветала 20. марта и то крајем 90-тих година прошлог века, а сада имамо све услове да до цветања дође много раније. С друге стране, последњи пролећни мраз који ствара највећу штету воћу јавља се у нашим условима до 15 априла. Значи имаћемо практично цео месец, а шта ће бити у периоду од 15. марта до 15. априла је велико питање – каже наш саговорник.

Фото: pixabay.com/ilustracija

Он закључује да климатске промене дефинитивно упућују на размишљање о гајењу неких других воћних врста које до сада нису биле заступљене на нашим просторима.

(Espreso / BlicBiznis )

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести