КАЋАНИ ДОМАЋИНИ ПОЉОМАШИНЕРИЈИ: У колони шпартачи, грубери, подривачи, тањираче

Смотра пољопривреде, индустрије и трговине (СПИТ) одржана је 18. пут у Каћу, надомак Новог Сада.
1
Фото: Dobro jutro

Реч је о манифестацији која је јединства на простору Војводине, која за циљ има да едукује пољопривредне произвођаче и да им омогући да се кроз приказ рада машина упознају са њиховим могућностима. На овогодишњој манифестацији били су изложени различити трактори, комбајни, прикључне машине домаћих и иностраних произвођача.

Организатор овог традиционалног скупа је Клуб 100П Плус, које кроз овакве догађаје, али и друге активности, настоји да пољопривредним произвођачима помогне у одабиру одговарајућих машина.

Фото: Dobro jutro

„Ову манифестацију је осмислио покојни професор Веселин Лазић са циљем да пољопривредници на једном месту виде и стационирану пољопривредну механизацију, а исто тако и у раду како би могли да виде да ли је то нешто што им одговара, да осете ту механизацију и да виде да ли је то примерено њиховом пољопривредном газдинству. Важно је да се не предимензионирају са једне стране, а са друге да не купе нешто мало па да следеће године морају да мењају“, објашњава Војислав Малешев, председник Клуба 100П Плус.

И истина, пољопривредници баш због тога изузетно цене СПИТ и сваке године посећују ову манифестацију, како би кроз практичан рад стекли увид у могућности машина и опреме.

“Углавном сваке године долазимо и ова манифестација нам много значи због тога што представља нову механизацију и све новине у области пољопривреде. Осим тога, овде се срећемо са пријатељима и упознајемо нове људе. У плану нам је да обнављамо механизацију и размишљамо у том правцу. Не знам да ли ћемо узети ове или следеће године. Важно нам је да направимо добар одабир и да се земљиште добро одради и да механизација буде поуздана”, објашњава Синиша Арсић, пољопривредни произвођач из Сирига.

Овога пута у раду је приказано 25 машина. Међу онима који су своје производе представили на овогодишњем СПИТ-у је и породична фирма “Тупањац” из Футога, која је основана давне 1954. године.

„Фирму је основао мој деда, преузео тата и ево ја сам трећа генерација која се бави овим послом. Надам се да ће и моји синови близанци наставити ову породичну традицију. Углавном смо базирани на домаће тржиште, али поред тога оно што произведемо извозимо и за Хрватску, која нам је најјаче тржиште, затим за Мађарску, Румунију, Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Црну Гору, Бугарску. Недавно смо отворили и тржиште Словеније. Први производ су нам били шпартачи, затим све врсте дрљача, подривачи, грубери и последњи производ нам је тањирача“, објашњава Бранислав Тупањац.

Пољопривредни произвођачи могли су да се упознају и са резервним деловима, уљима и мазивима, пестицидима, минералним ђубривима, семенима, као и са понудама банака и осигуравајућих кућа.

Одржана је и радионица на тему одабира опреме за обраду земљишта у траке, у организацији Пољопривредне стручне службе института Тамиш из Панчева.

Зорана Љубојев

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести